Istra postaje Afrika

Bez autora
Mar 26 2023

Iako se čini da bi Slovenija mogla mirno da spava kada su u pitanju vode, jer je među srećnicima sa obiljem vodenog luksuza, u promenjenim uslovima nije ni približno tako.

Pre svega zbog klimatskih promena koje sve češće nemilosrdno prete svima. Prošlogodišnja suša promenila je zelenu sliku Slovenije. Hiljade hektara livada, pašnjaka, parkova i kultivisanih površina obojeno je u žuto umesto u uobičajene zelene boje. Veliki deo Krasa je izgoreo i pocrnio. Slovenija je prvi put od Drugog svetskog rata morala da svoj deo Istre, gde živi oko 100.000 stanovnika i nekoliko desetina hiljada turista, snabdeva tankerima vode tokom leta. Ovako nešto može da se desi samo u vreme vanrednih prirodnih katastrofa. Klimatska statistika je, međutim, nemilosrdna: trendovi ne pokazuju da će biti bolje u narednih 20 godina. Naprotiv: padavine se smanjuju u celom svetu. Ali kada stignu, voda sve poplavi i brzo otiče.

U slovenačkoj Istri je, nakon redukcija vode sredinom 80-ih godina prošlog veka, 1990. godine izrađen regionalni plan vodosnabdevanja. Nakon 33 godine poboljšana je vodoopskrbna „kičma” koju je 1933. godine u Istri, za dve godine, izgradila Musolinijeva vlada.

Uprkos prošlogodišnjem teškom šoku, skoro ništa se nije promenilo za godinu dana. Istra neće dobiti ni kap vode iz Slovenije. Od nezavisnosti u Sloveniji su izgrađene stotine kilometara vodovodnih cevi i hiljade kubnih metara rezervoara, a uloženo je više stotina miliona evra. Ali nijedan dobar projekat nije urađen za Istru. Biće neophodno promeniti pogled na svet kako Istra ne bi postala Afrika, prenosi Delo.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik