Javni beležnici rade po izmenjenom režimu

Sve javnobeležničke kancelarije u Srbiji od danas rade po izmenjenom režimu, sa smanjenim obimom posla i prometa stranaka, u skladu sa preporukama ministra pravde Srbije za vreme vanrednog stanja zbog epidemiološke situacije u zemlji.

Beležnici će nastaviti da rade svakog radnog dana od 9 do 17 sati, ali uz obustavu overa potpisa, rukopisa i prepisa osim u naročito hitnim i opravdanim situacijama, saopštila je Javno-beležnička komora Srbije (JKS).

U takvim situacijama, neophodno je da stranke elektronskom ili redovnom poštom dostave javno-beležničkoj kancelariji obrazložen zahtev za hitno obavljanje te službene radnje.

JKS je napomenula da će beležnici nastaviti da obavljaju rade solemnizacije ugovora, sačinjavaju javno-beležničke zapise i zapisnike, ukoliko stranke nisu u kategoriji lica pod posebnom zaštitom.

Preporučeno je svim kancelarijama da obavljanje ovih poslova sa strankama zakazuju u razmaku od najmanje sat vremena, da potrebnu dokumentaciju primaju, kada je god to moguće, elektronskom poštom, kao i da dozvole pristup isključivo strankama koje učestvuju u postupku.

Za prijem dokumentacije u papirnoj formi javni beležnici treba da obezbede funkcionisanje jednog šaltera sa kontrolisanim brojem stranaka koje mogu da mu pristupe, navodi JKS.

Takođe, za vreme vanrednog stanja javni beležnici neće zakazivati ročišta u postupcima sačinjavanja smrtovnica, raspravljanja zaostavštine i drugim vanparničnim postupcima, koje javnim beležnicima poveravaju sudovi, a u kojima je neophodno učešće stranaka.

Već zakazana ročišta u ovim postupcima biće odložena, osim u predmetima u kojima se zahteva hitno postupanje, a ne ugrožavaju se posebno zaštićene kategorije stanovništva.

U skladu sa preporukama Ministarstva pravde, javni beležnici do daljeg neće obavljati službene radnje van javno-beležničkih kancelarija.

JKS podseća i da je obavljanje službene radnje overe potpisa birača za predstojeće republičke, pokrajinske i lokalne izbore, prekinuto nakon proglašenja vanrednog stanja, i da će biti nastavljeno po donošenju odluke o ukidanju vanrednog stanja.

Beležnicima je preporučeno da prilikom rada sa originalnom dokumentacijom nose zaštitne rukavice, da pojačaju higijenske mere u kancelarijama, da često obavljaju dezinfekciju radnih površina, kao da i strankama omoguće pranje i dezinfekciju ruku.

Stranke koje imaju zakazane termine, javni beležnici po pozivu treba da uvode u kancelariju, kako bi se na što manju meru smanjio rizik i po stranke i po zaposlene u javno-beležničkim kancelarijama.

Uz ove mere, javnim beležnicima je preporučeno da omoguće rad od kuće zaposlenima koji imaju decu mlađu od 12 godina, kao i zaposlenima koji zbog hronične bolesti spadaju u kategoriju stanovništva pod posebnom zaštitom.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik