Manjak radnika u Sloveniji veći nego prije krize 2008.

Bez autora
May 15 2019

Manjak kvalificirane radne snage u Sloveniji povećava se i izgleda gore nego prije krize 2008., budući da se u proteklih šest mjeseci gotovo 50 posto poslodavaca suočilo s nedostatkom kadrova, pri čemu velike kompanije u tome imaju udio od 70 posto. Prema podacima Zavoda za zapošljavanje, nedostatak je najizraženiji u ugostiteljstvu, građevinarstvu, socijalnoj i zdravstvenoj zaštiti i u prerađivačkoj industriji. Poslodavci zapošljavaju strance kako bi ublažili situaciju, ali i radnika iz bivših jugoslavenskih republika sve je manje. Slovenske organizacije poslodavaca očekuju od vlade da ubrza mjere za rješavanje ovog problema i da osmisli strategiju za promoviranje ekonomskih migracija.

Manjak radnika u Sloveniji veći nego prije krize 2008.Manjak kvalificirane radne snage u Sloveniji povećava se i izgleda gore nego prije krize 2008., budući da se u proteklih šest mjeseci gotovo 50 posto poslodavaca suočilo s nedostatkom kadrova, pri čemu velike kompanije u tome imaju udio od 70 posto, piše agencija STA.

Prema podacima Zavoda za zapošljavanje, nedostatak je najizraženiji u ugostiteljstvu (69%), građevinarstvu (62%), socijalnoj i zdravstvenoj zaštiti (62%) i u prerađivačkoj industriji (56%).

Poslodavci zapošljavaju strance kako bi ublažili situaciju, ali i radnika iz bivših jugoslavenskih republika sve je manje. Slovenske organizacije poslodavaca očekuju od vlade da ubrza mjere za rješavanje ovog problema i da osmisli strategiju za promoviranje ekonomskih migracija.

Jože Smole, glavni tajnik Udruge poslodavaca Slovenije (ZDS), kaže da je zapošljavanje stranih radnika jedan od ključnih načina za rješavanje tog problema.

Prema Zavodu za zapošljavanje, broj dozvola za rad povećan je sa 14.811 dozvola u 2015. godini na 18.049 prošle godine, a u to nisu uključuju pojedinačne boravišne dozvole, od kojih je 1180 izdano 2015. godine, a 2018. čak 20.889.

U prva četiri mjeseca ove godine 9693 stranaca dobilo je boravišne dozvole u Sloveniji. Međutim, dobivanje tih dozvola ne znači automatski dobivanje radne dozvole.

Većina zaposlene strane radne snage je iz bivših jugoslavenskih republika. Slovenija je prošle godine izdala 16.596 radnih dozvola građanima Bosne i Hercegovine, 1281 građanima Hrvatske i 140 građanima Srbije, prenosi STA.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik