“Niva” digla ruke od “Šećerane”?

Bez autora
Jul 21 2019

Sudbina bijeljinske Fabrike šećera u stečaju i dalje je neizvjesna, s obzirom na to da ni kompanija “Niva” iz Srbije nije dostavila ponudu za kupovinu “Šećerane” u dogovorenom roku. Do sada je propalo devet pokušaja prodaje te fabrike, a iduća licitacija zakazana je za 5. avgust. Kompanija “Niva” iz Žablja, koja se bavi proizvodnjom medicinskih sredstava od gaze i vate posljednja je ušla u trku za “Šećeranu”, izrazivši namjeru da kupi fabriku i u njoj proširi svoju proizvodnju, te zaposli najmanje 100 radnika. Stručni tim te kompanije je boravio u Bijeljini krajem prošlog i početkom ovog mjeseca, te su iz “Nive” tada poručili da će do 15. jula dostaviti konkretnu ponudu na adresu bijeljinskog preduzeća.

“Niva” digla ruke od “Šećerane”?Sudbina bijeljinske Fabrike šećera u stečaju i dalje je neizvjesna, s obzirom na to da ni kompanija “Niva” iz Srbije nije dostavila ponudu za kupovinu “Šećerane” u dogovorenom roku.

Do sada je propalo devet pokušaja prodaje te fabrike, a iduća licitacija zakazana je za 5. avgust.

Kompanija “Niva” iz Žablja, koja se bavi proizvodnjom medicinskih sredstava od gaze i vate posljednja je ušla u trku za “Šećeranu”, izrazivši namjeru da kupi fabriku i u njoj proširi svoju proizvodnju, te zaposli najmanje 100 radnika.

Stručni tim te kompanije je boravio u Bijeljini krajem prošlog i početkom ovog mjeseca, te su iz “Nive” tada poručili da će do 15. jula dostaviti konkretnu ponudu na adresu bijeljinskog preduzeća.

Stečajni upravnik “Šećerane” Nebojša Matić potvrdio je juče za “Glas Srpske” da ponuda iz “Nive” nije stigla, te da mu se ovih dana niko iz te kompanije ne javlja.

- Pokušaću da ih zovem danas da vidim šta se dešava. Direktor “Nive” je meni ranije rekao da njima ne odgovaraju uslovi pod kojima se prodaje “Šećerana”, ali da će ipak dostaviti svoju ponudu. Koliko sam shvatio sporan je taj iznos od deset miliona maraka, njima je to puno - rekao je Matić, naglasivši da “Nivu” isključivo interesuje da po povoljnim uslovima dođu do poslovnog prostora.

Prema njegovim riječima, veoma je moguće da kompanija iz Srbije trenutno važe ostale mogućnosti, kako bi povukla najisplativiji potez.

- Lokalna uprava na teritoriji Semberije prodaje po povoljnim uslovima parcele za izgradnju novih objekata sa pratećom infrastrukturom, pa me ne bi čudilo da je njima isplativije da kupe parcelu i izgrade nov objekat od 1.000 kvadrata, nego da ulažu u oronule zidove “Šećerane” - istakao je Matić.

Posljednja prodaja “Šećerane” propala je 2. jula jer niko nije dostavio ponudu za kupovinu tog preduzeća. Skupština povjerilaca je uprkos tome ostala pri stavu da se prodaja tog propalog preduzeća nastavi po dosadašnjoj cijeni od deset miliona maraka. Stečaj u “Šećerani” traje nepune četiri godine.

Nekoliko puta na adresu “Šećerane” stizala je ponuda turskih kompanija “Soltist” i “Sariel” ali je odbačena jer nije bilo validnih bankarskih garancija, dok je njihova posljednja ponuda ocijenjena kao neozbiljna. Među zainteresovanim za kupovinu nekadašnjeg giganta je i Banjalučanin Goran Vajkić koji za “Šećeranu” nudi 6,9 miliona maraka.

Povjerioci

Nebojša Matić kaže da priznata potraživanja povjerilaca Fabrike šećera u stečaju iznose oko 16,2 miliona maraka.

- Dok čekamo ponudu kupaca, provjeravamo da li i na koji način povjerioci mogu postati vlasnici imovine stečajnog dužnika - rekao je Matić.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik