Objekat "Šnajder elektrik" u renoviranom prostoru "Novkabela" ima status ugljenik-neutralne zgrade

Kompanija "Šnajder elektrik" otvorila je novu poslovnu zgradu "InGrid" u Novom Sadu u renoviranom objektu nekadašnje fabrike "Novkabel" od 14.000 kvadratnih metara. Potpisan je i ugovor između Elektrodistribucije Srbije i kompanije vredan 140 miliona evra za korišćenje njihovog softvera koji će podići efikasnost i smanjiti gubitke domaće elektro-energetske mreže.

Novi objekat "Šnajder elektrika” ima status “ugljenik-neutralne zgrade", a u njemu je smešten Razvojni centar kompanije, koja se bavi istraživanjem, razvojem i softverskim inženjeringom u oblasti elektroenergetike.

Direktor Šnajder elektrik haba Dragoljub Damljanović rekao je na otvaranju da zgrada ispunjava visoke zahteve u pogledu energetske efikasnosti. Istakao je i da će ta kompanija primenom svojih softverskih rešenja obezbediti automatizaciju srednjenaponske mreže Elektroprivrede Srbije.

Luis Dakota iz te kompanije naveo je da rešenja Šnajder elektrika napajaju brojne svetske gradove i na taj način omogućavaju novu energetsku tranziciju širom sveta.

Završetak pregovora o nabavci pametne mreže za elektroeneregtski sistem je važan korak za Srbiju na putu njene energetske tranzicije, ocenio je ambasador Francuske u Srbiji Pjer Košar.

Šnajder elektrik imao je veliki doprinos u digitalizaciji Srbije i rastu izvoza domaćeg IT sektora, a ovim ugovorom biće angažovan na podizanju energetske efikasnosti, rekla je predsednica Vlade Srbije Ana Brnabić na ceremoniji otvaranja Razvojnog centra te kompanije.

Renovirani objekat u zgradi „Novkabela“ ima savremena arhitektonska rešenja, poput troslojne staklene fasade i atrijuma sa visokim i niskim zelenilom i japanskim vrtovima, kroz koje se obezbeđujuju dodatni izvori dnevne svetlosti, kao i posebno osmišljene oaze zelenila. U zgradi se koristi modularno softversko rešenje za praćenje temperature, nivoa CO2, vlažnosti, svetlosti, buke, štetnih lako isparljivih organskih jedinjenja i nivoa radona.

Ocenite tekst
Komentari
  • koncar.office@koncar.rs

    Jun 27 2023
    Novi Sad
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik