Odgođen početak rada Podravkine tvornice kod Mostara

Bez autora
Sep 26 2021

Početak proizvodnje u prehrambenoj tvornici u Kruševu pored Mostara, koja je zajednički projekt tvrtki Marinada i Podravke, odgođen je za godinu dana, ali je istovremeno povećan kapacitet prerade.

Tvornica će, kako piše Večernji list BiH, imati 60 posto veći produktivni kapacitet nego što je bilo planirano početkom 2020. godine. Iz tog razloga i investicija se značajno povećala, pri čemu se početak proizvodnje u tvornici očekuje 2022. godine.

Inače, razlog prolongiranja početka prerade u novoj tvornici za godinu dana krije se u nedostatku materijala na svjetskom tržištu od kojih se izrađuju pogoni za preradu voća i povrća, što je posljedica poremećaja nabave raznih materijala na tržištima širom svijeta prouzrokovanog pandemijom koronavirusa, navodi se u tekstu.

Kamen-temeljac za gradnju Podravkine tvornice za preradu paradajza postavljen je u lipnju prošle godine.

Podravka je 2018. krenula s pokusnim poljima paradajza na četiri lokacije u BiH. Nakon što su pokusi dali dobre rezultate, zasadi industrijskog paradajza i paprike su povećani u protekle dvije godine. U dugoročnoj perspektivi vjeruje se da cijeli projekt mogao vezati i do 40.000 ljudi u BiH.

Krajem prošle godine Podravka je sa tvrtkom Marinada potpisala sporazum o strateškom partnerstvu kojom hrvatski prehrambeni gigant u potpunosti preuzima vođenje i upravljanje procesima poljoprivredne proizvodnje u Hercegovini. To podrazumijeva koordiniranje rada braniteljskih zadruga i drugih zainteresiranih koji žele da proizvode industrijski paradajz i drugo povrće.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik