Odlaze li Rusi iz brodske Rafinerije?

Bez autora
Sep 29 2019

Najveća ruska investicija u Bosni i Hercegovini, Rafinerija nafte Brod izvan pogona je od početka godine. Nema proizvodnje, nema ni kapitalnog remonta, niti strateškog partnera. Zato ima otkaza radnika, tehnološkog viška, a ima i straha, jer "priča se, priča da Rusi odlaze". Devetog listopada bit će godinu dana od havarije u Rafineriji i pogibije jednog radnika. Uslijedilo je zaustavljanje proizvodnje, slanje oko 200 zaposlenih iz Broda i Modriče na čekanje, na koncu uslijedili su i otkazi. Zoran je svoje ime pronašao na oglasnoj ploči, bez najave, bez obrazloženja. Tehnološki je višak, ali više ga zabrinjava što je cijeli sektor za prijem sirove nafte dobio otkaze. To mu je indikativno. Cijela služba s tog terminala je dobila otkaz, značajno je puno, jer bez tog terminala ne može ništa funkcionirati. To je roba, sirova nafta koja dolazi u pogon.

Odlaze li Rusi iz brodske Rafinerije?Najveća ruska investicija u Bosni i Hercegovini, Rafinerija nafte Brod izvan pogona je od početka godine. Nema proizvodnje, nema ni kapitalnog remonta, niti strateškog partnera. Zato ima otkaza radnika, tehnološkog viška, a ima i straha, jer "priča se, priča da Rusi odlaze".

Devetog listopada bit će godinu dana od havarije u Rafineriji i pogibije jednog radnika. Uslijedilo je zaustavljanje proizvodnje, slanje oko 200 zaposlenih iz Broda i Modriče na čekanje, na koncu uslijedili su i otkazi.

Zoran je svoje ime pronašao na oglasnoj ploči, bez najave, bez obrazloženja. Tehnološki je višak, ali više ga zabrinjava što je cijeli sektor za prijem sirove nafte dobio otkaze. To mu je indikativno.

"Cijela služba s tog terminala je dobila otkaz, značajno je puno, jer bez tog terminala ne može ništa funkcionirati. To je roba, sirova nafta koja dolazi u pogon. Šta će, s čim će raditi? Ne možeš skuhati kavu, ako ti ja ne dam vodu, znači ne možeš ništa", zabrinut je Zoran Đukić, radnik koji dobio otkaz u rafineriji.

Otkaze je dobilo 68 radnika, uglavnom na ulaznom lancu proizvodnje. I oni koji su ostali, u agoniji, boje se istog. Među njima i Dragoljub, kojem je ostalo samo nekoliko godina do mirovine:

"Normalno da mi je žao i kolega i nas koji smo već tu pred mirovinom. Što će biti, vjerujem da i nas to sada čeka, ti otkazi to. (N1: Bojite se?) Normalno, tko će mene primiti sada, od 60 godina da radim."

Gašenje radnih mjesta, koja su ključna u procesu proizvodnje nafte, za Sindikat su zabrinjavajuća vijest.
A kao odgovor na "priča, se priča da Rusi odlaze", imaju uvjeravanja iz Moskve.

"Rusi ne odlaze. Po priopćenju koje smo imali jasna je poruka i onih koji su bili prisutni na sastanku video linkom, direktno iz Moskve, a i ovdje nam je priopćeno da u Brodu Rusi ne prodaju Rafineriju nafte. Rusi se ne povlače. Rusi ne prodaju svoj kapital, a strateški partner je nešto sasvim drugo kada je u pitanju zajednička suradnja povećanja kapaciteta prerade", rekao je Đorđe Cvjetković iz Sindikata rafinerije Brod.

Prosječna plaća u Rafineriji je nešto preko 900 KM. Za malu lokalnu zajednicu, ovaj gigant je žila kucavica.

Iz Optima grupe uvjeravaju da do kraja godine neće više biti otkaza, ali da će se nastaviti optimizacija radnih mjesta:

"Daljnje smanjenje moguće je u slučaju realizacije tehničkih mjera, te organizacijske strukture poduzeća. Rješenje vezano za pokretanje Rafinerije nafte bit će doneseno nakon dobivenih rezultata istrage o uzrocima havarije, koja je u nadležnosti istražnih organa Republike Srpske, i koja je još uvijek u tijeku."

Akumulirani minus Rafinerije u Brodu na kraju 2018. godine iznosio je preko 600 milijuna KM, objavili su revizori.

No, privatizacijom preuzeti dug prema Poreznoj upravi RS, od oko 127 milijuna KM, reprogramiran je i gotovo u potpunosti podmiren.

"Ostatak duga po tom reprogramu iznosi 4,15 milijuna KM, koji se odnosi na preostala dva anuiteta koja nisu dospjela za plaćanje", priopćili su iz Porezne uprave RS.

No, izvještaj revizorske kuće „BDO" o radu Rafinerije nafte u 2018. godini govori o spomenutom minusu od 622.000.000KM. U taj iznos ubrajaju se dugovanja prema povezanim pravnim subjektima, ali i višemilijunski nepovoljni krediti prema ruskim bankama, poput Vnješekonoma.

Minus Optima grupe, prema istim izvještajima odavno je premašio milijardu. Zarubezneft, državna naftna kompanija u stopostotnom vlasništvu Vlade Ruske Federacije, je 2007. godine kroz privatizaciju postala vlasnik većinskog paketa dionica u poduzećima Rafinerija nafte Brod, Rafinerija ulja Modriča i ''Nestro Petrol-a''. Godišnje u proračune entiteta i države uplate oko 230.000.000 KM.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik