Petoletka: Spasli fabriku, sad kupuju hale

Bez autora
Apr 21 2019

Svi su nekada bili njeni radnici. Danas su vlasnici. PPT "Petoletka" broji 677 članova, a čak 676 su bivši zaposleni nekog od društava trsteničke "Prve petoletke". Kada su preduzeća otišla u stečaj, deo svojih otpremnina su uložili u osnivanje nove kompanije. Zakupili su "Petoletkin" prostor i opremu, sačuvali kupce i proizvodnju. Za sobom imaju tri uspešne poslovne godine i 200 novih kolega. Nadaju se da će uskoro otkupiti i proizvodne hale. Od 14 preduzeća "Prve petoletke" dva su proglašena strateški važnim za odbranu - PPT "Namenska" i PPT TMO. Njihove obaveze su konvertovane u kapital i ona su postala državna. PPT "Armature" su privatizovane. Iz stečaja su prodati PPT "Delovi" iz Novog Pazara. Od deset preostalih, radnici akcionari su zakupili prostor i opremu devet nekadašnjih "Petoletkinih" društava.

Svi su nekada bili njeni radnici. Danas su vlasnici. PPT "Petoletka" broji 677 članova, a čak 676 su bivši zaposleni nekog od društava trsteničke "Prve petoletke".

Kada su preduzeća otišla u stečaj, deo svojih otpremnina su uložili u osnivanje nove kompanije. Zakupili su "Petoletkin" prostor i opremu, sačuvali kupce i proizvodnju. Za sobom imaju tri uspešne poslovne godine i 200 novih kolega. Nadaju se da će uskoro otkupiti i proizvodne hale.

Od 14 preduzeća "Prve petoletke" dva su proglašena strateški važnim za odbranu - PPT "Namenska" i PPT TMO. Njihove obaveze su konvertovane u kapital i ona su postala državna. PPT "Armature" su privatizovane. Iz stečaja su prodati PPT "Delovi" iz Novog Pazara. Od deset preostalih, radnici akcionari su zakupili prostor i opremu devet nekadašnjih "Petoletkinih" društava.

- Bili smo društveno preduzeće i čekali smo privatizaciju. Posle tri neuspešna poziva, završili smo u stečaju - objašnjava Ljubisav Panić, direktor novoosnovane PPT "Petoletke", a nekadašnji direktor Holdinga "Prve petoletke". - Imali smo prevelike troškove. Samo smo na kamate davali milion evra godišnje.

Sa stečajem bi stala proizvodnja i izgubili bismo kupce i tržište. U Agenciji za privatizaciju i Ministarstvu privrede su nas savetovali da nađemo firmu koja bi zakupila prostor i nastavila proizvodnju. Rešili smo da to sami uradimo.

Radnici su odvojili po 500 evra od svojih otpremnina i 4. januara 2016. registrovali novo preduzeće. Od stečajnih upravnika, zakupljen je prostor preduzeća u stečaju.

- Otkupili smo i započetu proizvodnju i nastavali isporuke. Sačuvali smo proizvodnju, tržište i radna mesta. To je najveći uspeh ovog posla. Bili su potrebni hrabrost i poverenje da bismo počeli od nule - kaže Panić.

Po istom receptu život je nastavio i PPT "Zaptivke". U tih deset društava, pre stečaja, radilo je oko 1.500 ljudi. Većina je stečaj dočekala sa 45 do 50 godina, sa malo nade da će naći novi posao. U PPT "Petoletku" ulog od 500 evra je uplatilo 676 akcionara, dok su "Zaptivni elementi" osnovani uz finansijsku injekciju 110 radnika.

- Prvih šest meseci je bilo jako teško. Dobavljači su imali razumevanja i nisu zahtevali potraživanja, ali nije bilo lako obezbediti obrtna sredstva - priseća se Panić.

- Sada već imamo tri pozitivna bilansa, tri pozitivne poslovne godine. Svake godine smo povećavali broj radnika. Danas nas je 860. Izmirujemo sve svoje obaveze, poreze i doprinose. U "Zaptivcima" radi 140 ljudi. Znači da je sačuvano 1.000 radnih mesta. Jedna trećina nije.

Svi koji su hteli, uključeni su, kaže Panić, i dodaje da se plate kreću oko 300 evra, jer ne smeju da pređu od 36 do 37 odsto prihoda. Toliko odlazi i na materijal, a plaća se i zakup. Svake godine u budžet uplate milion evra poreza i doprinosa.

- Još da otkupimo prostor i opremu i mi smo došli do preduzeća. Kao u privatizaciji, samo smo išli težim putem - ponosno dodaje Panić.

Da odluka nije bila laka, potvrđuju i radnici vlasnici. Niko nije mogao da garantuje da će poduhvat uspeti i sačuvati im posao.

- Pune 32 godine radim u "Petoletki" - kaže Dragan Stanojčić iz Samostalnog sindikata. - Priznajem, bilo je mnogo ljudi koji su sumnjali da ćemo uspeti u našoj nameri. U početku je bilo mnogo teško. Šest meseci smo radili za minimalac. Jesmo suvlasnici, ali nismo dosad delili dobit. Skupljali smo sredstva da kupimo prostor i opremu. Da nismo to uradili, ne bismo sačuvali tržište i proizvodnju.

Stanojčić dodaje da su svi morali da sebi uskraćuju neke druge stvari, jer su umesto u decu studente uložili u firmu:

- I dobro je ispalo. Ne kajem se. Mi sada zapošljavamo i nove, mlade ljude. Ako kupimo prostor, više nećemo plaćati zakup. Taj novac ćemo moći da preusmerimo na novu opremu i zarade.

Proizvodnja ostala kakva je bila

Interesantno je kako firma danas posluje uspešno, a prethodna je otišla u stečaj.

- Stara društva su bila opterećena obavezama i kamatama - objašnjava Ljubisav Panić. - Nije bilo načina da ostvarimo tolike prihode. Svako društvo je imalo svoju administraciju, finansije, komercijalu... Sada devet društava ima zajedničke službe. Samo je proizvodnja ostala kakva je bila.

Prodaja

Agencija za licenciranje stečajnih upravnika oglasila je prodaju imovine četiri "Petoletkina" društva u stečaju. Ukupna procenjena vrednost je 443,4 miliona dolara. Prodaju se objekti "Hidraulike", "Remonta i energetike", "Ishrane" i "Prometa". Rok za podnošenje ponuda je 17. maj. Za sadašnju kompaniju najvažnija je imovina "Hidraulike" u kojoj obavljaju proizvodnju.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik