Polugodišnji proračunski manjak 3,5 milijardi kuna

Bez autora
Sep 29 2022

Ukupni prihodi državnog proračuna u prvom polugodištu iznosili su 79,3 milijarde kuna, a rashodi 82,8 milijardi kuna te je manjak državnog proračuna i u prvom polugodištu iznosio 3,5 milijardi kuna ili 0,7% BDP-a, izvijestio je na sjednici Vlade ministar financija Marko Primorac.

Primorac je predstavio polugodišnji izvještaj o izvršenju Državnog proračuna Republike Hrvatske za prvo polugodište 2022. godine, koji je Vlada prihvatila i poslala ga u Sabor.

- Ukupni polugodišnji prihodi državnog proračuna kuna veći su u odnosu na prvo lanjsko polugodište za 7%, a rashodi su manji za 1,4%, rekao je.

Izvanproračunski korisnici državnog proračuna iskazali su višak od 1,2 milijarde kuna ili 0,3% BDP-a, a lokalna i područna te regionalna samouprava i županijske uprave za ceste zabilježile su višak od 2, 2 milijarde kuna odnosno 0,5% BDP-a.

Istaknuo je da makroekonomski pokazatelji u prvom polugodištu ukazuju da nepovoljne globalne okolnosti u vidu prije svega gospodarskih posljedica ruske invazije na Ukrajinu i naglašene inflacijske pritiske, zasad nisu ozbiljnije ugrozile rast hrvatskoga gospodarstva.

Podsjetio je da je BDP u prvom polugodištu realno porastao za 7,4% u odnosu na prošlu godinu, a industrijska proizvodnja porasla je za 2,8%.

Ukupan broj noćenja turista porastao je za 128%, a u prvom polugodištu ostvaren je i rast broja osiguranika Hrvatskog zavoda za mirovinsko osiguranje od 2,6%, što, kako je rekao, ukazuje na povoljne trendove na tržištu rada.

Dodao je da je prosječan broj registriranih zaposlenih u prvom polugodištu bio 120.300 i manji je za 19,5% u usporedbi s istim razdobljem 2021.

Inflacija je u prvom polugodištu iznosila 8,6%, a njezinom rastu najviše je pridonio međugodišnji rast cijena hrane i bezalkoholnih pića, za 12,5%, te energije - 16,3%, ponajviše kao rezultat viših cijena goriva i maziva koji su poskupjeli za 28,6%.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik