Rokovi za gradnju MHE produženi za 18 mjeseci

Bez autora
Jun 16 2010

Ministarstvo za poljoprivredu, vodoprivredu i šumarstvo Zeničko-dobojskog kantona (ZDK) udovoljilo je zahtjevu preduzeća Adria Produkt iz Zenice te za još 18 mjeseci prolongiralo rok za završetak gradnje i početak korištenja mini hidroelektrane (MHE) Bistričak na Bistričkoj rijeci. Prema odluci o dodjeli koncesije od oktobra 2006. godine, preduzeće Adria Produkt imalo je obavezu da u roku od dvije godine sagradi objekt i počne koristiti elektranu, ali obaveza nije ispunjena zbog problema u nabavci neophodnih dozvola i odobrenja, s kojima su suočeni i ostali koncesionari kojima su proteklih godina date koncesije za korištenje hidropotencijala na rijekama u ZDK. Stoga je Vlada dala saglasnost da obaveza iz koncesionog ugovora bude produžena za 18 mjeseci. U proteklih pet godina dodijeljeno je ukupno devet koncesija za gradnju mini hidroelektrana. Trenutno je aktivno pet ugovora, dok su preostala četiri raskinuta s obzirom na to da koncesionari nisu tražili prolongiranje obaveze početka gradnje elektrana.

Rokovi za gradnju MHE produženi za 18 mjeseciMinistarstvo za poljoprivredu, vodoprivredu i šumarstvo Zeničko-dobojskog kantona (ZDK) udovoljilo je zahtjevu preduzeća Adria Produkt iz Zenice te za još 18 mjeseci prolongiralo rok za završetak gradnje i početak korištenja mini hidroelektrane (MHE) Bistričak na Bistričkoj rijeci.

Prema odluci o dodjeli koncesije od oktobra 2006. godine, preduzeće Adria Produkt imalo je obavezu da u roku od dvije godine sagradi objekt i počne koristiti elektranu, ali obaveza nije ispunjena zbog problema u nabavci neophodnih dozvola i odobrenja, s kojima su suočeni i ostali koncesionari kojima su proteklih godina date koncesije za korištenje hidropotencijala na rijekama u ZDK. Stoga je Vlada dala saglasnost da obaveza iz koncesionog ugovora bude produžena za 18 mjeseci.

Ministrica poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva ZDK Mirzeta Džonlagić kazala je kako je u proteklih pet godina dodijeljeno ukupno devet koncesija za gradnju mini hidroelektrana.

Trenutno je aktivno pet ugovora, dok su preostala četiri raskinuta s obzirom na to da koncesionari nisu tražili prolongiranje obaveze početka gradnje elektrana.

Tešanjsko preduzeće Green Power podnijelo je zahtjev za koncesiju za gradnju MHE Kraljeva Sutjeska i Duranj na rječici Trstionici, općina Kakanj. Emir Nuhanović iz Sarajeva planira gradnju MHE Bijele vode na istoj rijeci, dok je Euroad agencija iz Tešnja, u ime RWE Innogy Gmbh iz Esena u Njemačkoj, podnijela zahtjeve za osam MHE na rijeci Krivaji.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik