Slovenija ukinula obavezu izdavanja računa

Bez autora
Jan 24 2022

U Sloveniji je na snagu stupila izmjena Zakona o porezu na dodanu vrijednost koja, između ostalog, donosi ukidanje dostave papirnatih računa. Prodavatelji roba i usluga će račun dati kupcu samo na izričit zahtjev.

Pružatelji roba i usluga do sada su svojim kupcima morali ispostavljati račune u papirnatom obliku ilii u elektroničkom obliku, ako je kupac pristao. Od sada to više nije potrebno, porezni obveznik mora kupcu predati račun u papirnatom obliku samo na njegov zahtjev, stoji u izmjeni zakona.

To ne znači da se račun ne mora izdati.

- Porezni obveznik će i dalje morati izdati račun i on će biti registriran, ali se neće predati, naveo ministar finansija Andrej Sircelj u Saboru prošlog studenoga, izvještava RTV Slovenije.

Prodavatelj tako novom kupcu govori iznos koji treba platiti, izdani račun je porezno ovjeren, ali ga ne daje kupcu u papirnatom obliku.

Što se tiče potrošača, zabrinuti su zbog novosti, posebno sa stajališta zaštite potrošača, jer zakonska regulativa ne regulira pitanje što se događa ako potrošač ne zatraži račun, objašnjava Matjaž Jakin.

- Treba li prodavač pitati potrošača, ili mu na neki drugi način predati račun? Ovdje je rupa i može se dogoditi da potrošač ni na koji način ne dobije račun. Kada potrošači imaju račun, puno je lakše iskoristiti svoj račun. prava, kao što je garacij, „Zapravo, potrošaču je bez računa teško dokazati što je gdje kupio i koja je cijena, rekao je Jakin za Radio Slovenije.

Istovremeno sa stupanjem na snagu ovih izmjena, ne vrijedi više odredba Zakona o poreznom ovjeravanju računa, kojom se utvrđuje novčana kazna za kupca robe, odnodno primatelja usluge koji ne preuzme i ne zadrži račun odmah po izlasku iz poslovnog prostora.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik