Strane direktne investicije veće od 4,5 milijardi evra

Bez autora
Feb 28 2024

Predsednik države Aleksandar Vučić, rekao je nedavno da je zadovoljan prilivom stranih direktnih investicija (SDI), koje su prošle godine iznosile 4,5 milijardi evra, a u januaru ove godine 118 miliona evra.

To je praktično na nivou 2022. godine, tačnije dva odsto više nego u tom periodu. Narodna banka Srbije (NBS) o tome još nema tačan podatak. Naime, prema preliminarnim podacima, tokom 2023. godine priliv SDI u Srbiju je iznosio 4,522 milijardi evra, što predstavlja rast od dva odsto u odnosu na 2022. godinu, odgovoreno je u centralnoj banci na pitanje našeg lista.

Prema poslednjim javno raspoloživim podacima po zemljama, koji se odnose na prva tri tromesečja 2023. godine, najveći priliv SDI u Srbiju zabeležen iz evropskih (68,1 odsto) i azijskih zemalja (30,2 odsto). Posmatrano po zemljama, tokom prva tri tromesečja 2023. godine najveće SDI u Srbiju pristigle su iz Kine – 818,4 miliona evra, Holandije – 622,5 miliona evra, Velike Britanije – 217,4 miliona evra, Austrije – 215,9 miliona evra i Nemačke – 158,6 miliona evra, pri čemu bi trebalo imati u vidu da iz Holandije dolaze značajna ulaganja i zbog činjenice da pojedini strani investitori zbog poreskih olakšica svoja ulaganja realizuju iz podružnica u Holandiji, iako je sedište matične kompanije u drugoj zemlji.

Pored toga što strane investicije stižu iz mnogih zemalja, one su i projektno „različite”, navodi centralna banka. I dalje je najveći deo investicija usmeren u razmenljive sektore (59,8 odsto), pre svega prerađivačku industriju (29 odsto), rudarstvo (11,2 odsto) i u stručne i tehničke delatnosti (9,3 odsto).

„Od izuzetnog je značaja da se što veći deo SDI usmerava u razmenljive sektore, jer se na ovaj način obezbeđuje očuvanje postojećih i otvaranje novih radnih mesta, ali i povećanje izvoznih kapaciteta”, navode.

Na naše pitanje da li za ovu godinu očekuju povećanje priliva SDI, u centralnoj banci odgovaraju da prilikom izrade svojih makroekonomskih projekcija NBS oprezno i konzervativno ocenjuje sva kretanja. Pa tako i prilive po osnovu SDI za 2024. godinu projektujemo na nivou koji je sličan prošlogodišnjem, pri čemu je važno istaći da prilivi SDI u Srbiju poslednjih nekoliko godina premašuju naše projekcije i beleže rekordne nivoe gotovo svake godine.

Posmatrano po delatnostima iz podataka sa sajta NBS, vidi se da su za tri kvartala strani investitori najviše uložili u prerađivačku industriju, i to 932 miliona evra. U okviru toga, najveća ulaganja su bila u proizvodnju gume i plastike – 384 miliona evra. Nepunih 500 miliona evra uloženo je u građevinarstvo, dok su stranci u rudarstvo plasirali 359 miliona evra.

U finansijske delatnosti uloženo je 300,8 miliona evra, dok su kod trgovine na veliko i malo međugodišnja ulaganja iznosila 165 miliona evra. Za prva tri kvartala prošle godine stranci su u poljoprivredu uložili samo 23 miliona evra.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik