Teš 6 zaustavljen zbog kvara na električnom filteru

Bez autora
Sep 26 2021

Šesti blok Termoelektrane Šoštanj (Teš) bit će isključen ovog vikenda zbog kvara na električnom filtru, najavio je Teš.

Tijekom gašenja jedinice, električnu energiju i toplinu opskrbljivat će peta jedinica, a po potrebi i plinska jedinica. Prema Tešinim riječima, takve greške mogu se pojaviti više puta zbog načina rada i funkcije elektrofiltera.

Također su naveli da se neke od ovih grešaka mogu otkloniti tijekom rada, a neke zahtijevaju blokadu za isključivanje. Moraju se izvesti radovi kako bi se osiguralo da su emisije čestica unutar dopuštenih granica, bez obzira na čvrstoću bloka.

Šesta jedinica je do petka ove godine proizvela 1.713 gigavat sati električne energije i 165,8 gigavat sati topline.

Prosječna raspoloživost bloka 6, koji predstavlja najnoviju tehnološku i ekološku tehnologiju, iznosila je 97% u posljednje tri godine.

Šesta jedinica posljednji put je zaustavljena zbog kvara u travnju ove godine, jer je utvrđeno da hidraulično ulje sigurnosne redukcijske stanice curi.

Zaustavljen je u svibnju zbog drugog remonta, a do ponovne integracije u mrežu krajem srpnja ove godine uspješno su izvedeni svi planirani popravci. Tako su zamijenjeni predgrijač napojne vode i 800 cijevi pregrijača, dvije trećine paketa grijača zraka, a nadograđen je i sustav opskrbe parom za potrebe čišćenja površina kotla.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik