Velika Gorica dobila Poduzetnički inkubator i Regionalni centar kompetentnosti

Bez autora
Mar 20 2024

Premijer Andrej Plenković sa suradnicima u srijedu je u Velikoj Gorici otvorio Regionalni centar kompetentnosti u strukovnom obrazovanju u strojarstvu i obišao novi poduzetnički inkubator, istaknuvši da je taj grad inteligentno iskoristio EU sredstva za razvoj.

Otvarajući novi Regionalni centar kompetentnosti, koji je jedan od tri u Zagrebačkoj županiji u koje je ukupno uloženo 15,5 milijuna eura, premijer je istaknuo da je Vlada u proteklim godinama nastojala stvoriti pozitivnu poduzetničku klimu i preduvjete da Hrvatska i u obrazovnom sustavu bude spremna uključiti se u svijet s brzim napretkom tehnologije.

Taj je centar otvoren u sklopu Srednje strukovne škole, a opremljen je najmodernijim strojevima, robotima i sličnim naprednim stvarima za modernu industriju 4.0 i budućnost.

Jačanje strukovnog obrazovanja jasan je pokušaj da osnažimo trokut između škola, gospodarstva i tržišta rada i da na njega izađu mladi koji uče u Centrima za industriju 4.0, koja mijenja i zanimanja i radna mjesta, kazao je Plenković.

Podsjetio je da je Vlada zato prije nekoliko godina krenula s regionalnim centrima kompetentnosti za razne sektore - zdravstvo, poljoprivredu, turizam, računalstvo, strojarstvo i druge, te da je dosad u 25 takvih cenatra uloženo 260 milijuna eura. Važnim je istaknuo i što su ti centri ravnomjerno raspoređeni po cijeloj Hrvatskoj te da se time podiže razina obrazovanja, u što Vlada također dosta ulaže, podsjetivši i da su se iznosi stipendija u osam godina više nego udvostručili.

Cilj je da svi mladi u Hrvatskoj imaju jednake šanse za moderno obrazovanje, dodao je, nadajući se da će sve to i privući više mladih u strukovna zanimanja budućnosti.

Uskoro natječaj za urede u inkubatoru

Na svečanosti otvorenja bio je i župan Zagrebačke županije Stjepan Kožić te gradonačelnik Velike Gorice Krešimir Ačkar. Nakon Regionalnog centra, posjetili su i krajem prošle godine otvoreni novi i prvi VG Poduzetnički inkubator, koji će uskoro objaviti natječaj za ulazak poduzetnika u njegovih 32 ureda na 2.000 četvornih metara.

U njega je uloženo 3,5 milijuna eura također iz EU fondova, a Plenković je istaknuo da je riječ o dobrom usmjeravanju EU novca u ono što nedostaje mladima i poduzetnicima u tom gradu.

Vidi se da u Velikoj Gorici i Zagrebačkoj županiji redovito ulažu u nove moderne projekte i prostore važne za gospodarstvo i da su dobro iskoristili naše mjere poreznih rasterećenja i druge porezne mjere da im rastu i prihodi i plaće. Tu je sjajna poduzetnička klima, poručio je premijer, dodavši i da su mu čelnici Velike Gorice najavili i da će se tu uskoro graditi i kamp Hrvatskog nogometnog saveza i dom za starije, a tu je već smješten i logistički centar Hrvatske pošte i drugi važni objekti.

Najavio je i da će se u idućim mjesecima razraditi i model dnevne bolnice u Velikoj Gorici, jer je taj njihov plan prihvaćen, što bi trebalo poboljšati zdravstvenu skrb i rasteretiti zagrebačke klinike.

Na kraju, premijer je posjetio i skladišni prostor tvrtke Cargo-partner u poslovnoj zoni Meridijan 16.

U njegovoj pratnji bili su ministri znanosti i obrazovanja Radovan Fuchs, regionalnog razvoja i europskih fondova Šime Erlić te gospodarstva i održivog razvoja Damir Habijan.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik