Vlada Srbije postigla dogovor sa dva udruženja poljoprivrednika

Vlada Srbije postigla je danas dogovor sa udruženjem "Stig" iz Požarevca i grupom građana "Južni Banat", potvrđeno je Tanjugu u vladi i tim udruženjima.

Najavljeno je i da će članovi ovih udruženja prekinuti sa blokadama puteva.

Prema finalnom dogovoru koji je parafirala Vlada Srbije, konačna cena suncokreta ka poljoprivrednim proizvođačima iznosi 73 dinara po kilogramu, a isplata je dogovorena do 15. oktobra tekuće godine.

Istim dogovorom, ograničena je marža posrednika na maksimum 2,6 dinara, dok trošak transporta robe od otkupnog mesta do uljare, snose same uljare.

Što se tiče goriva, podsticaj u narednom periodu iznosiće 20 dinara po litri, za 50 litara po hektaru, dok će se premija za mleko za jedan kvartal u 2022. godini povećati na 15 dinara.

Dodatno, Vlada se obavezala da u narednom periodu, u vezi sa kreiranjem mera u sektoru stočarstva, razgovara sa stočarima.

Istim dokumentom, poljoprivrednicima je obezbeđen moratorijum na kredite u periodu od 12 meseci.

Iz Vlade Srbije za Tanjug je rečeno da su zadovoljni uspešnim završetkom pregovora, kao i da su očekivali ovakav scenario, s obzirom na to da je tokom jučerašnjeg sastanka postignut visok stepen saglasja.

Navode da im je drago da su udruženja "Stig" i "Južni Banat" pokazali visok stepen tolerancije, razumevanja i solidarnosti, imajući u vidu tešku nedelju koja je pred Srbijom, i da su razumeli koliko je za Srbiju važno očuvanje unutrašnjeg mira i stabilnosti.

Jedan od učesnika protesta, poljoprivrednik Ivan Adamov, rekao je za Tanjug da će zbog postignutog dogovora poljoprivrednici prekinuti sa blokadom puteva u Pančevu.

"Sada skroz povlačimo traktore iz Pančeva i idemo kućama. Došlo je vreme da se vratimo svojim domovima i poslovima", kazao je Adamov.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik