Vodstvo Luke Koper predlaže dva eura bruto dividende

Bez autora
Apr 23 2024

Uprava i nadzorni odbor Luke Koper predlažu godišnjoj skupštini dioničara da se od gotovo 43,9 milijuna eura bilančne dobiti 28 milijuna eura, odnosno dva eura bruto po dionici, namijeni za isplatu dividende.

Ostatak bi ostao neraspoređen, objavila je Luka putem internetskih stranica Ljubljanske burze.

Ovogodišnja predložena dividenda tako je niža od one isplaćene lani za 2022. Dioničari su prošle godine, nakon rekordnog poslovanja prethodne godine, dobili 2,50 eura bruto dividende, a tvrtka je za isplatu namijenila 35 milijuna eura. vlasnici.

Prijedlog o korištenju ovogodišnje zadržane dobiti provjerio je na današnjoj sjednici nadzorni odbor, koji je prihvatio i revidirano godišnje izvješće matičnog društva i koncerna za 2023. godinu.

Na razini grupe operater jedine slovenske luke lani je ostvario 312,8 milijuna eura prihoda, što je gotovo jednako kao i godinu prije, dok je neto dobit pala za 24 posto, na 56,4 milijuna eura. Brodski promet grupe pao je za četiri posto u odnosu na 2022. na 22,3 milijuna tona. Kontejnerski prekrcaj povećan je za pet posto na 1,1 milijun kontejnerskih jedinica, a broj pretovarenih automobila za 14 posto na 916.700.

Rezultati se nisu promijenili prema prvim informacijama o poslovanju objavljenim u veljači.

Najveći vlasnik Luke Koper je država s 51 posto, ukupno nešto više od 16 posto imaju Slovenski državni holding i Kapitalska družba. Općina Koper posjeduje nešto više od tri posto dionica, dok je ostatak u vlasništvu domaćih i stranih institucionalnih ulagača i malih dioničara.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik