Zajednički projekti sa Rumunijom u elektroenergetskom sektoru

Bez autora
May 20 2024

Ministarka rudarstva i energetike u Vladi Republike Srbije Dubravka Đedović Handanović razgovarala je danas sa ambasadorkom Rumunije u Beogradu Silvijom Davidoju o projektima od zajedničkog interesa u oblasti snabdevanja gasom i elektroenergetskom sektoru, među kojima je najvažnija izgradnja HE Đerdap 3.

Đedović Handanović je naglasila da su Srbija i Rumunija dve tradicionalno prijateljske zemlje, koje su u poslednjih 10 godina udvostručile obim trgovinske razmene, kao i da se u oblasti energetike pripremaju važni projekti od zajedničkog interesa.

Ona je podsetila na to da je usaglašen memorandum o razumevanju u vezi sa realizacijom projekta gasne interkonekcije Srbija–Rumunija, koji je u postupku usvajanja na Vladi i očekuje se da bude uskoro potpisan.

Ova interkonekcija je važna zbog diverzifikacije snabdevanja gasom i dodatne sigurnosti snabdevanja potrošača, ukazala je ministarka i dodala da vrednost izgradnje deonice od Mokrina do granice sa Rumunijom, dužine 12,8 kilometara, iznosi 12 miliona evra, a planirano je da radovi budu završeni tokom 2026. godine.

Prema njenim rečima, gasna interkonekcija Srbija–Rumunija dugačka je 85 kilometara sa rumunske strane i za njenu izgradnju obezbeđena je podrška Evropske unije.

Đedović Handanović je istakla da nakon uspešno završene revitalizacije HE Đerdap 1, kojom je dobijeno novih 114 zelenih megavata i produžen radni vek elektrane za najmanje 30 godina, naredne godine treba da počne revitalizacija i HE Đerdap 2.

Za elektroenergetski sistem Srbije rekonstrukcija i povećanje snage HE Đerdap 2 za približno 50 MW značiće veću stabilnost, kao i upotrebljivost rekonstruisanih agregata u narednih najmanje 30 godina od rekonstrukcije, dodala je ministarka.

Ona je naglasila da je za obezbeđivanje dovoljno energije za balansiranje novih kapaciteta iz OIE u procesu energetske tranzicije posebno važna izgradnja novih reverzibilnih hidroelektrana.

Đedović Handanović je, ističući da je izgradnja RHE Đerdap 3 jedan od najvećih projekata ne samo u Srbiji, već i u regionu, napomenula da je završena Prethodna studija opravdanosti sa Generalnim projektom, a Vlada Srbije proglasila je izgradnju RHE Đerdap 3 projektom od posebnog značaja.

Prema njenim rečima, koordinacija sa kolegama iz Rumunije biće veoma važna kako bi se realizovao ovako kompleksan projekat, zbog čega su formirani timove i na srpskoj i na rumunskoj strani, koji će usko sarađivati u narednom periodu.

Ambasadorka Rumunije čestitala je Đedović Handanović novi mandat na čelu resornog ministarstva i ujedno ju je informisala o aktivnostima rumunske strane u vezi sa projektima od zajedničkog interesa dveju država.

Na sastanku je bilo reči i o planovima za povećanje kapaciteta za prenos električne energije, imajući u vidu značajan obim trgovine električnom energijom koji se obavlja između dve zemlje.

Obe zemlje, kako je istaknuto, deo su Transbalkanskog koridora za prenos električne energije, a kroz projekat „BeoGrid” planirano je da se prenosni kapaciteti na srpsko-rumunskoj granici povećaju za oko 500 megavata.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik