Značajne investicije u nove proizvodne kapacitete zelene energije

Bez autora
Feb 28 2024

Ministarka rudarstva i energetike u Vladi Republike Srbije Dubravka Đedović Handanović razgovarala je danas sa predsednikom grčke Kopeluzos grupe Dimitrisom Kopeluzosom o saradnji u oblasti obnovljivih izvora energije, kao i snabdevanju prirodnim gasom.

Glavna tema sastanka bilo je upoznavanje sa projektom elektroenergetske interkonekcije Egipat-Grčka (GREGY), koji ima za cilj povezivanje ove dve zemlje podmorskim kablom dužine 950 kilometara, koji će omogućiti proizvodnju i prenos zelene energije do zemalja EU.

Đedović Handanović je istakla da je Srbija prihvatila viziju EU u oblasti energetike i klime, a našim strateškim dokumentima odredili smo naš put u energetskoj tranziciji, koji treba da obezbedi ravnotežu između interesa za energetskom sigurnošću i nezavisnošću i za smanjenje emisije štetnih gasova, kroz povećanje učešća obnovljivih izvora energije u energetskom miksu.

Ministarka je dodala da je cilj je da do 2030. godine Srbija ima 45 odsto učešća obnovljivih izvora energije u proizvodnji električne energije, što podrazumeva značajne investicije u nove proizvodne kapacitete.

Ona je navela da se, imajući u vidu centralni položaj Srbije i poziciju tranzitne zemlje, aktivno radi na povezivanju sa susedima i u oblasti snabdevanja prirodnim gasom i u prenosu električne energije, i sa pažnjom prate svi projekti koji imaju za cilj povećanje energetske sigurnosti i diversifikaciju snabdevanja u Jugoistočnoj Evropi.

Poseta predsednika Kopeluzos grupe usledila je nakon nedavno održanog Srpsko-grčkog poslovnog foruma, kojem su prisustvovali predsednik Srbije Aleksandar Vučić i predsednik Vlade Grčke Kirijakos Micotakis, na kojem je iskazana obostrana zainteresovanost za dalje unapređenje ekonomskih odnosa dveju država.

Kopeluzos je rekao da projekat GREGY predviđa ukupno 9,5 gigavati vetroelektrana i solarnih elektrana na teritoriji Egipta i podmorskog kabla od 3.000 megavata koji će omogućiti prenos proizvedene zelene energije iz Egipta u Grčku, a zatim dalje do drugih evropskih zemalja.

Na sastanku kojem je prisustvovao i direktor grčke kompanije „Gastrejd“ Kostis Sifnaios, bilo je reči i o planovima Srbije za diversifikaciju snabdevanja prirodnim gasom, koje uključuje i korišćenje terminala za tečni prirodni gas (LNG) u Aleksandropolisu, koji bi na proleće trebalo da postane operativan, navodi se u saopštenju Ministarstva rudarstva i energetike.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik