Bosanci pokrenuli firmu za otvoreno bankarstvo

Bez autora
May 09 2021

Dva Bosanca sa adresom u Švedskoj Adnan Šporo i Alen Hasičević odlučili su iskoristiti nove prilike za inovacije te su osnovali kompaniju Finshark.

Riječ je o kompaniji koja sa sobom nosi šansu za promjenu načina poslovanja i upravljanja finansijama u savremenom dobu, a pokrenuli su i HiQ, sestrinsku kompaniju u BiH.

Regulativa

Naime, izmjenom propisa o platnim uslugama i bankarstvu tržište Evropske unije uvodi tzv. otvoreno bankarstvo koje će radikalno poboljšati raspoloživost i efikasnost finansijskih usluga stanovništvu i malim i srednjim preduzećima.

Riječ je o regulativi koja omogućava trećim licima da (uz pristanak korisnika) slobodno pristupe bankovnim informacijama kako bi krajnjim korisnicima pružili nove mogućnosti povoljnije štednje, jeftinijih kredita i ulaganja, efikasnijeg i bržeg plaćanja, posebice u digitalnom okruženju.

Otvoreno bankarstvo znači da svi podaci koje banke imaju o svim klijentima, poslovnicama, bankomatima i slično postaju dostupni svima. S druge strane, klijenti mogu vidjeti ko koristi njihove podatke i na koji način, te takvo korištenje ovlastiti, zabraniti ili čak podatke i naplatiti. Upravo to je i potaklo Šporu i Hasičevića na osnivanje kompanije.

- Okupili smo izvanredne i talentovane ljude u BiH koji su pokazali da možemo mnogo, zahvaljujući čemu postajemo poželjan partner za saradnju u sektoru otvorenih finansija. Posljednjih nekoliko mjeseci bili su ključni za Finsharkov razvoj. Bez sumnje, jedna od prekretnica koju je vrijedno spomenuti bilo je primanje službenog odobrenja od Finansinspektionen (švedsko tijelo za finansijski nadzor) koje omogućava Finsharku da pruža usluge širom Evrope, istakao je Šporo.

Iskorištavajući svoju otvorenu finansijsku platformu, Finshark omogućava preduzećima da pojačaju ponudu inovativnim finansijskim rješenjima, poput direktnih plaćanja, te različitih drugih rješenja vođenih bankarskim podacima.

Najjednostavnije rečeno, kompanija koja prodaje svoje usluge i proizvode putem interneta sada može ponuditi kupcu plaćanje od banke do banke koja ne uključuje kartično poslovanje i donijeti uštede klijentima.

Novi trendovi

- Kroz naš rad u BiH osigurali smo stručnu i mladu radnu snagu koja prati inovacije i zahtjeve tržišta. Još jednom smo pokazali da ta povezanost naših ljudi u Skandinaviji i domaće radne snage u BiH predstavlja recept za poslovni uspjeh, s obzirom na to da smo na taj način imali olakšan pristup međunarodnom tržištu, ali i novim trendovima i inovacijama, kazao je Tarik Jažić iz HiQ ureda u Sarajevu.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik