Hrvatska ima samo 20 posto tvrtki koje su u vlasništvu žena

Bez autora
Apr 04 2012

Poduzetnice u Hrvatskoj, bilo da već imaju uhodan biznis ili ga tek pokreću, mogu se prijaviti za novi program Europske banke za obnovu i razvoj namjenjen isključivo ženama putem kojeg mogu ostvariti nepovratno sufinanciranje 50 do 90 posto svog projekta, do maksimalnog iznosa od 10 tisuća eura. Business Advisory Services (BAS) EBRD-a u sklopu ovog dvogodišnjeg programa planira podržati 30 projekata, a ženama je osim novca dostupno i savjetovanje, mentoring i specijalizirani treninzi koji će im pomoći u pokretanju ili širenju posla. Uz sve uobičajene prepreke s kojima se suočavaju poduzetnici, primijetili smo da žene imaju još dodatnih izazova uvjetovanih spolom. Na zapadnom Balkanu tek je 20 posto tvrtki u vlasništvu žena, dok je u Europi taj prosjek nešto viši: 35 posto. Razlog tome je više obveza u obitelji i domu, ali i manjak samopouzdanja.

Hrvatska ima samo 20 posto tvrtki koje su u vlasništvu ženaPoduzetnice u Hrvatskoj, bilo da već imaju uhodan biznis ili ga tek pokreću, mogu se prijaviti za novi program Europske banke za obnovu i razvoj namjenjen isključivo ženama putem kojeg mogu ostvariti nepovratno sufinanciranje 50 do 90 posto svog projekta, do maksimalnog iznosa od 10 tisuća eura.

Business Advisory Services (BAS) EBRD-a u sklopu ovog dvogodišnjeg programa planira podržati 30 projekata, a ženama je osim novca dostupno i savjetovanje, mentoring i specijalizirani treninzi koji će im pomoći u pokretanju ili širenju posla.

Obveze u obitelji

- Uz sve uobičajene prepreke s kojima se suočavaju poduzetnici, primijetili smo da žene imaju još dodatnih izazova uvjetovanih spolom. Na zapadnom Balkanu tek je 20 posto tvrtki u vlasništvu žena, dok je u Europi taj prosjek nešto viši: 35 posto - rekla je voditeljica regionalnog BAS programa Natalia Meylunas. Razlog tome je više obveza u obitelji i domu, ali i manjak samopouzdanja.

Naime, podaci EBRD-a pokazuju da muškarac mora biti uvjeren 20 posto da je dobar za posao da bi se prijavio na neku poziciju, dok će se žena prijaviti na, primjerice, oglas tek ako je najmanje 80 posto uvjerena da će taj posao dobro obavljati.

S obzirom na sve te okolnosti, EBRD će poticati najperspektivnije ženske projekte u regiji, kaže Višnja Mrakovčić Supek, jedna od voditeljica projekta za Hrvatsku.

Provjera učinjenog

- Svakoj tvrtki koja se prijavi pristupamo individualno, a mogu se prijaviti i mikro tvrtke koje tek kreću, kao i one s nekoliko desetaka zaposlenika koje se žele prošiti. Uvjet će biti sjedište, jer želimo razvoj cijele zemlje, veličina tvrtke i tip projekta, kao i očekivani učinak, a ako je nova tvrtka vrijednost ima kvalitetna ideja. Nakon godinu dana vraćamo se provjeriti što je učinjeno i kako je novac utrošen - objašnjava Višnja Mrakovčić-Supek.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik