Jednostavnija procedura registracije firme

Bez autora
May 21 2012

Procedura registrovanja preduzeća je u Srbiji poslednjih godina značajno napredovala. Tako se rešenje o registraciji u Agenciji za privredne registre (APR) sada dobija za samo tri dana. Dobija se rešenje i poreski identifikacioni broj. Pre 2003. godine ta procedura je trajala i više od 50 dana.Svetska banka prati uslove poslovanja širom sveta, pa u poslednjem izveštaju ove institucije stoji da do početka posla treba da se prođe kroz sedam procedura i na njih potroši 13 dana. Po tome je Srbija 92. u svetu.

Jednostavnija procedura registracije firmeProcedura registrovanja preduzeća je u Srbiji poslednjih godina značajno napredovala.

Tako se rešenje o registraciji u Agenciji za privredne registre (APR) sada dobija za samo tri dana. Dobija se rešenje i poreski identifikacioni broj.

Kako u APR za Novosti kažu, pre 2003. godine ta procedura je trajala i više od 50 dana.

Svetska banka prati uslove poslovanja širom sveta, pa u poslednjem izveštaju ove institucije stoji da do početka posla treba da se prođe kroz sedam procedura i na njih potroši 13 dana. Po tome je Srbija 92. u svetu.

Prvi dan, kako kaže Svetska banka, a pišu Novosti, potroši se na overu memoranduma u nadležnom sudu, a drugi dan ide na otvaranje privremenog računa u banci i uplatu osnovačkog kapitala. Onda na red dolazi APR, u kojoj se za tri dana rešava prijava i dobijanje potvrde o registraciji, poreski identifikacioni broj, sertifikati penzijskog i zdravstvenog fonda, overa potpisa za otvaranje bankovnog računa i registrovanje ugovora o radu. Na to se potroši oko 6.000 dinara.

Zatim sledi, pišu Novosti, otvaranje trajnog računa u banci, što košta oko 400 dinara, dok još jedan dan treba izdvojiti za izradu pečata, što košta oko 2.500 dinara. Narednih pet dana traje registracija kod lokalnih poreskih institucija i na kraju još dan za overu ugovora o radu.

U Uniji poslodavaca za Novosti kažu da je registracija firme najmanji problem. Problem je, kako kažu, što budući preduzetnik ili vlasnik preduzeća u Srbiji ne može na jednom mestu, na nivou svoje delatnosti, da sazna šta ga sve čeka tokom poslovanja. Koje sve obaveze ima, koja odobrenja mora da pribavi, koje su mu naknade i po kojim zakonima. To otkriva tek tokom poslovanja, a u svakom momentu može da zaradi kaznu inspekcije. Vlasnici ugostiteljskih objekata nekada dugo čekaju sanitarnu inspekciju, pa još sedam dana da im ona dostavi rešenje. Finansijski inspektori su hitri, oni brzo dođu.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik