Još 200 slobodnih mesta za nove biznis projekte

Bez autora
Apr 13 2021

Još 200 slobodnih mesta ostalo je za obuku i finansiranje novoosnovanih preduzetnika, budućih startapa, zadrugara, mikro i malih preduzeća, u okviru drugog ciklusa Programa promocije preduzetništva i samozapošljavanja Vlade Srbije.

Zainteresovanima za pokretanje biznisa ili unapređenje dosadašnjeg poslovanja, novoosnovanim preduzetnicima, poljoprivrednim gazdinstvima, mikro i malim privrednim društvima starosti do dve godine, na raspolaganju su podsticajna sredstva do 3.600.000 dinara po projektu.

Program sprovodi Kancelarija za upravljanje javnim ulaganjima u saradnji sa Fondom za razvoj Republike Srbije uz stručnu podršku Nemačke razvojne banke (KfW). Ukupno raspoloživa sredstva za realizaciju ovog Programa iznose 300 miliona dinara.

Privrednoj komori Srbije (PKS), partneru u implementaciji Programa, poverena je realizacija stručno-edukativnih obuka i mentorsko vođenje i savetovanje aplikanata.

„Dobili smo 2,3 miliona dinara za nabavku opreme i kupili dve CNC mašine za obradu drveta i lakih metala“, kaže Mladen Stanković, osnivač preduzeća „Wooden accessories“, koje u Nišu pravi aksesoare od prirodnih materijala i reklame od drveta i pleksiglasa.

Novac je i u drugoj fazi sprovođenja Programa dostupan kroz kredite sa povoljnim kamatama kod partnerskih banaka, a predviđena su i bespovratna sredstva.

Branko Lazić, direktor i osnivač apartmanskog kompleksa „Central Inn“ na Zlatiboru, obuku je prošao u RPK Užice gde je sa stručnim predavačima radio na izradi biznis plana. „Aplicirao sam za 3,6 miliona dinara za operativne troškove preduzeća. Zajedno sa odličnim predavačima i mentorima iz Komore napisao sam kvalitetan biznis plan i prošao obuku“, navodi Lazić.

Program obuhvata sve ključne aspekte podrške neophodne za uspeh startap projekata – petodnevnu obuku za izradu poslovno-investicionog plana, povoljne bankarske kredite kod komercijalnih banaka, partnera u projektu, garanciju za kredite banaka partnera, bespovratna sredstva (grant) korisnicima koji uspešno otplate kredit u iznosu do 20 odsto ukupnog investicionog ulaganja koje se finansira u okviru Programa (maksimalan iznos bespovratnih sredstava 360.000 dinara), i mentorsko vođenje i savetovanje.

Povoljni bankarski krediti u maksimalnom iznosu do 3.600.000 dinara dodeljivaće se za finansiranje investicija (nabavku proizvodne opreme, mašina, postrojenja, sadnica, kupovinu ili adaptaciju poslovnog ili proizvodnog prostora) kao i za operativne troškove, uz povoljne uslove otplate i pogodnosti u vidu niže kamatne stope koja je fiksna u maksimalnom iznosu od 5,99 odsto na godišnjem nivou. Dodatna pogodnost za korisnike kredita je ta da kolateral može biti samo predmet finansiranja kao i da su maksimalni troškovi i naknade koje banka naplaćuje korisniku kredita do 1 odsto od iznosa kredita.

Cilj ovog programa podrške u kojem kao partnerske banke učestvuju Raiffeisen Banka, UniCredit Banka i Banka Poštanska štedionica je da doprinese stvaranju stimulativnog ambijenta za početnike u poslovanju, unapređenju uslova poslovanja u sektoru MMSP i preduzetništva i otvaranju novih malih i srednjih preduzeća i preduzetničkih radnji, u skladu sa strategijom Vlade Republike Srbije.

Detaljne informacije o Programu dostupne su na sajtu Ministarstva privrede, Kancelarije za upravljanje javnim ulaganjima, Fonda za razvoj Republike Srbije.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik