Koliko je bonitetno sposobnih privrednih društava?

Bez autora
Jun 03 2012

U Srbiji je približno dve trećine (61 posto) javnih preduzeća sposobno da blagovremeno izmiruje svoje finansijske obaveze. To je pokazala analiza o bonitetnoj sposobnosti privrednih društava u Srbiji koju je uradila Agencija za privredne registre (APR), a takav podatak se kosi sa ustaljenim mišljenjem da javna preduzeća posluju sa velikim gubicima.Za razliku od javnih preduzeća, samo 36 posto akcionarskih društava je sposobno da na vreme izmiruje svoje finansijske obaveze.

U Srbiji posluje 34.706 bonitetno sposobnih privrednih društavaRegistrator u Registru finansijskih izveštaja i podataka o bonitetu Ružica Stamenković saopštila je danas da je približno dve trećine (61 posto) javnih preduzeća u Srbiji sposobno da blagovremeno izmiruje svoje finansijske obaveze.

Ona je na konferenciji za novinare navela da je to pokazala analiza o bonitetnoj sposobnosti privrednih društava u Srbiji koju je uradila Agencija za privredne registre (APR), i istakla da se takav podatak kosi sa ustaljenim mišljenjem da javna preduzeća posluju sa velikim gubicima.

Za razliku od javnih preduzeća, samo 36 posto akcionarskih društava je sposobno da na vreme izmiruje svoje finansijske obaveze. Najbolju bonitetnu sposobnost imaju srednja preduzeća, s obzirom na to da je 71 posto njih sposobno da izmiruje finansijske obaveze.

Prema rečima Ružice Stamenković, nova ocena bonitetne sposobnosti privrednih društava merena skoringom urađena je na osnovu podataka iz finansijskih izveštaja za period od 2007. do 2011. godine, i to za 91.748 privrednih društava.

U Srbiji posluju 793 preduzeća koja su dobila ocenu A, što predstavlja najvišu ocenu bonitetne sposobnosti, istakla je Stamenković i napomenula da među ovim privrednim društvima 278 posluje u oblasti trgovine, 239 u oblasti prerađivačke industrije, 58 u građevini, 47 u oblasti informisanja i komunikacija, a 27 u oblasti saobraćaja.

Na osnovu podataka iz finansijskih izveštaja u pomenutom periodu ocenu veoma dobar bonitet (B) dobila su 17.242 privredna društva, a dobar bonitet (C) 16.671. Ocenu D (prihvatljiv bonitet) dobilo je 5.911 privrednih društava, a njih 597 ocenu E (veoma slab bonitet). Sa A i B ocenjeno je 18.035 privrednih društava i to su vrlo uspešna preduzeća, koja su sigurna za poslovne partnere i koja uglavnom posluju sa sopstvenim kapitalom.

Ukoliko i pozajmljuju kapital, pomenuta preduzeća ga koriste na najefikasniji način, istakla je Stamenković i dodala da su upravo ova preduzeća generator razvoja srpske privrede.

U Srbiji posluje 34.706 bonitetno sposobnih privrednih društava, što je 38 posto od ukupnog broja privrednih društava u 2011. godini, a ta privredna društva ostvaruju približno tri četvrtine prihoda i iskazanog neto dobitka.

U našoj zemlji, kako je navela Ružica Stamenković, posluje 7.639 preduzeća koja imaju veoma slab bonitet (E) ili su trajno nelikvidna, što čini 8,3 posto od ukupnog broja preduzeća koja su poslovala u prošloj godini.

Prema njenim rečima, ta preduzeća uknjižila su približno petinu neto gubitaka srpske privrede i zapošljavaju 5,7 posto ukupnog broja radnika, a u ukupnim sredstvima učestvuju sa 7,2 posto, kapitalu sa 2,3 posto i prihodima sa 1,7 posto.

Stamenković je navela da najveći broj preduzeća koja imaju veoma slab bonitet ili su trajno nelikvidna posluje u oblasti trgovine, prerađivačke industrije i građevine.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik