Konferencija mladih liderki: Veće samopouzdanje djevojaka

Bez autora
Nov 29 2011

Rezultati projekta Košnica - jačanje mladih liderki u omladinskim organizacijama predstavljen je na završnoj konferenciji koja je u utorak održana na Ilidži, u organizaciji udruženja Kult i BH Expert, uz uručivanje certifikata o završenoj obuci. Projekat je finansiran sa 462.770 dolara iz sredstava UN Women (Agencija Ujedinjenih naroda za ravnopravnost spolova i osnaživanje žena) i proveden je u protekle dvije godine u 12 općina BiH, među kojima šest iz KS-a. Košnica je željela povećati emancipaciju i samopouzdanje djevojaka, njihovu svijest o važnosti aktivnog uključivanja u demokratskom društvu kao javnih ličnosti. U periodu od dvije godine, 180 mladih liderki je obučavano da prihvate ulogu aktivnih učesnika u društvenim zbivanjima i doprinesu boljem povezivanju aktera koji se bave gender-pitanjima i pitanjima mladih u BiH. Ovo je samo pola puta, jer ubrzo predstoji formiranje fondacije Košnica u kojoj neće biti uključene samo djevojke već i mladići iz lokalnih zajednica.

Konferencija mladih liderki: Veće samopouzdanje djevojakaRezultati projekta Košnica - jačanje mladih liderki u omladinskim organizacijama predstavljen je na završnoj konferenciji koja je u utorak održana na Ilidži, u organizaciji udruženja Kult i BH Expert, uz uručivanje certifikata o završenoj obuci.

Projekat je finansiran sa 462.770 dolara iz sredstava UN Women (Agencija Ujedinjenih naroda za ravnopravnost spolova i osnaživanje žena) i proveden je u protekle dvije godine u 12 općina BiH, među kojima šest iz KS-a.

Košnica je željela povećati emancipaciju i samopouzdanje djevojaka, njihovu svijest o važnosti aktivnog uključivanja u demokratskom društvu kao javnih ličnosti. U periodu od dvije godine, 180 mladih liderki je obučavano da prihvate ulogu aktivnih učesnika u društvenim zbivanjima i doprinesu boljem povezivanju aktera koji se bave gender-pitanjima i pitanjima mladih u BiH. Ovo je samo pola puta, jer ubrzo predstoji formiranje fondacije Košnica u kojoj neće biti uključene samo djevojke već i mladići iz lokalnih zajednica. Fondacija će biti mreža svih lidera i liderki u zemlji i regionu, a proširit će se na 40 bh. općina.

- Nije nam bio cilj da od djevojaka napravimo protivnike muškarcima, već da one sutra znaju da imaju jednaka prava u porodici, na tržištu rada, uopšte u javnom i privatnom životu. Ovo je samo jedna veća šansa da se prepoznaju njihovi kapaciteti kako bi bile ravnopravne u procesu donošenja odluka, istakao je Jasmin Bešić, direktor Kulta.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik