Korona uništila cvjećare, fotografe, diskonte i pečenjare u RS

Bez autora
Jul 20 2020

Otkad su zbog novog vala koronavirusa u Republici Srpskoj zabranjena okupljanja s više od 50 osoba cijeli lanac dobavljača povezan s organiziranjem vjenčanja, rođendana, poslovnih proslava i konferencija je pred propašću.

Najviše su ugroženi dobavljači koji zbog obustave rada salona za vjenčanja i ograničenog rada ugostiteljskih objekta bilježe velike gubitke, piše portal MojaBanjaluka.info.

“Naš promet je sada 30 posto manji nego u istom razdoblju prošle godine. Nadamo se da se neće skratiti radno vrijeme ugostiteljskih objekata, jer su nam oni trenutačno jedino tržište. Imamo velike količine pića u skladištu jer noćni klubovi i saloni za vjenčanja ne rade.

Imamo 20 radnika u dva objekta i prioritet nam je da redovno izmirimo obveze prema njima”, kaže Nemanja Jelisavac iz diskonta pića Neco Trade. Ni prodavači mesa sada nemaju kome plasirati robu. Preživljavaju od pojedinačnih malih narudžbi, kaže vlasnik jedne banjalučke pečenjare.

Otkazi i smanjenje plaća

“Trenutačno radim sa 40 posto kapaciteta, gubici u usporedbi s prošlom godinom su 95 posto. Nema vjenčanja, velikih proslava i okupljanja. Bojim se da ću morati zatvoriti posao. Natjecao sam se za pomoć države, ali moja djelatnost je takva da ne ispunjavam uvjete”, kaže Nikola Mitrović, vlasnik pečenjare.

Studiju Hera iz Banja Luke glavna je djelatnost iznajmljivanje i prodaja vjenčanica, kao i prodaja svečanih haljina.

“Na žalost, nismo optimistični. Nadali smo se da ćemo u srpnju i kolovozu nadoknaditi gubitke iz ožujka i travnja, ali trend otkazivanja se nastavio” , rekla je Ognjena Šurlan, vlasnica studija Hera. Studio je zapošljavao 20-ak radnika, ali neke su morali otpustiti, a ostalima smanjiti plaće.

Osim vjenčanica i svečanih haljina prodaju i pozivnice, cvjetiće, kao i ostalu opremu za vjenčanje i rođendane.

Pandemija je pogodila i fotografa Draganu Dušanić iz Teslića, koja potvrđuje da su joj otkazani ili odgođeni brojni aranžmani.

Prihod smanjen 75 posto

“Samo u travnju i svibnju otkazano je oko 20 vjenčanja i krštenja, a nisu održane niti mature. Svi aranžmani s više od 50 ljudi, zakazani za rujan, otkazani su. Ovo je veliki gubitak u odnosu na prošlu godinu“, rekla je Dušanić. Zaradom se ne mogu pohvaliti niti cvjećari. Mjere uvedene zbog pandemije tjeraju i ono malo mušterija koje su imali.

“U odnosu na prošlu godinu naš posao, koji u velikoj mjeri ovisi o proslavama i pogrebima, sada je praktički stao. Prihod nam je pao za čak 75 posto što je za nas, male poduzetnike, golemi gubitak. Otkazivanjem matura, rođendana, vjenčanja sve je krenulo silaznom putanjom”, rekla je Zorana Marianac, vlasnica banjalučke cvjećare Zorana.

I ona dijeli sudbinu svih malih poduzetnika čiji posao prilično ovisi o mjerama Republičkog stožera za izvanredne situacije. Kako broj oboljelih u RS svakodnevno raste tako se tope njihove nade da će se situacija barem u drugom dijelu godine normalizirati i obiteljski biznisi preživjeti.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik