Mnogo posla za stečajne upravnike

Bez autora
Oct 23 2011

U privredne sudove dnevno stigne više od 25 predloga za pokretanje stečaja, pa Agencija za privredne registre, samo po tom osnovu, svakog dana gasi po 30 preduzeća. Rekorder po broju postupaka je Privredni sud u Beogradu, a po broju firmi u kojima vodi stečajne postupke je Petar Vulović iz Kraljeva koji vodi čak 28 postupaka. Računica pokazuje da Vulović firme koje vodi može da obiđe najviše 12 puta godišnje, međutim, Vulović to demantuje činjenicom da većina tih preduzeća, realno, ne postoji. U mnogim firmama se desi da ne poseduju nikakvu predmetnu imovinu, ali i u takvim slučajevima bez imovine mora da se zaključi predmetni postupak. U Srbiji je u ovom trenutku aktivno još 280 stečajnih upravnika koji su zaduženi za nešto više od 3.000 firmi u stečaju, što znači da u proseku svi rade na deset slučajeva istovremeno. U Agenciji za licenciranje kažu da se upravnici biraju metodom slučajnog uzorka, ali i da svako pravilo, pa i to, ima izuzetke.

Mnogo posla za stečajne upravnikeU Srbiji aktivno oko 280 stečajnih upravnika, koji su zaduženi za nešto više od 3.000 firmi u stečaju. U proseku svi rade na deset slučajeva istovremeno, a rekorder među njima je Petar Vulović iz Kraljeva sa čak 28 postupaka.

U privredne sudove dnevno stigne više od 25 predloga za pokretanje stečaja, pa Agencija za privredne registre, samo po tom osnovu, svakog dana gasi po 30 preduzeća. Rekorder po broju postupaka je Privredni sud u Beogradu, a po broju firmi u kojima vodi stečajne postupke je Petar Vulović iz Kraljeva koji vodi čak 28 postupaka.

Računica pokazuje da Vulović firme koje vodi može da obiđe najviše 12 puta godišnje, međutim, Vulović to demantuje činjenicom da većina tih preduzeća, realno, ne postoji.

"U mnogim firmama se desi da ne poseduju nikakvu predmetnu imovinu, ali i u takvim slučajevima bez imovine mora da se zaključi predmetni postupak" istakao je Vulović.

U Srbiji je u ovom trenutku aktivno još 280 stečajnih upravnika koji su zaduženi za nešto više od 3.000 firmi u stečaju, što znači da u proseku svi rade na deset slučajeva istovremeno. U Agenciji za licenciranje kažu da se upravnici biraju metodom slučajnog uzorka, ali i da svako pravilo, pa i to, ima izuzetke.

"Kada je u pitanju neki specifičan stečaj, biramo stečajne zastupnike sa više iskustva za koje znamo da će biti sposobni za rešavanje odgovarajućeg postupka", istakao je Siniša Kukić direktor Agencije za licenciranje stečajnih upravnika.

Rekordni izuzetak od 28 predmeta, u Privrednom sudu u Kraljevu nije imao ko da objasni. Informacije nisu hteli, ili nisu imali vremena da daju ni ostali stečajni upravnici, ali odgovor se mogao naslutiti na osnovu punih panoa u holu i brojem firmi pred bankrotom.

Posao u ovom sudu deli šest stečajnih upravnika. Najangažovaniji Petar Vulović, kaže da broj predmeta ne znači i privilegiju, jer ga država za porez i dalje duži paušalno.

"Često se desi da i kada se stečajni postupak završi, ne mogu da se servisiraju troškovi završenog postupka", istakao je Vulović.

Na primedbe da stečajni upravnici rade u dogovoru i sa direktorima preduzeća odgovara da, ako i ima takvih, to nije njihov, već posao istražnih organa.

Agencija za licenciranje stečajnim upravnicima dozvoljava jednu grešku, posle čega sledi oduzimanje licence. Do sada su oduzete četiri.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik