Mreža žena u biznisu: Prepoznale šansu u turizmu

Bez autora
Oct 23 2011

Formiranje novih klubova Mreže žena u biznisu uz podršku Mikrokreditne organizacije MI BOSPO nastavlja se i prema zacrtanom planu u kojem je precizirano da će u 2011. godini biti formirana 24 nova kluba. Tokom septembra klubovi su otvoreni u Kladnju i Žepču, a do kraja oktobra to će se dogoditi u Maglaju i Ugljeviku. Izvjesno je, dakle, da će broj od 700 žena, koliko ih je do sada uključeno u mrežu, do kraja godine biti mnogo veći. Popularizaciji ove vrste okupljanja i pokretanja vlastite proizvodnje značajno je doprinijelo i učešće članica ove mreže na ovogodišnjem poljoprivrednom sajmu u Gradačcu na kojem je za proizvode Višnje Milojković iz Kalesije, Mire Jovanović iz Bijeljine, Mirsade Sejdić iz Odžaka, Nirvane Ademović iz Gradačca i drugih izlagača vladalo izuzetno veliko interesovanje. Pokazalo se da su veoma uspješne u uzgoju voća i povrća, odnosno njihovoj preradi u zdravu domaću hranu.

Mreža žena u biznisu: Prepoznale šansu u turizmuFormiranje novih klubova Mreže žena u biznisu uz podršku Mikrokreditne organizacije MI BOSPO nastavlja se i prema zacrtanom planu u kojem je precizirano da će u 2011. godini biti formirana 24 nova kluba.

Tokom septembra klubovi su otvoreni u Kladnju i Žepču, a do kraja oktobra to će se dogoditi u Maglaju i Ugljeviku. Izvjesno je, dakle, da će broj od 700 žena, koliko ih je do sada uključeno u mrežu, do kraja godine biti mnogo veći.

Popularizaciji ove vrste okupljanja i pokretanja vlastite proizvodnje značajno je doprinijelo i učešće članica ove mreže na ovogodišnjem poljoprivrednom sajmu u Gradačcu na kojem je za proizvode Višnje Milojković iz Kalesije, Mire Jovanović iz Bijeljine, Mirsade Sejdić iz Odžaka, Nirvane Ademović iz Gradačca i drugih izlagača vladalo izuzetno veliko interesovanje.

Pokazalo se da su veoma uspješne u uzgoju voća i povrća, odnosno njihovoj preradi u zdravu domaću hranu. U MI BOSPO ne kriju zadovoljstvo da je to i rezultat činjenice da je agronom kojeg su oni angažovali tokom sezone uzgoja posjetio 19 gazdinstava i ženama pružio potrebne savjete.

U posljednje vrijeme žene sklone biznisu pokazuju sve veće interesovanje za organizovanje nekog od oblika privređivanja u turizmu na čemu je angažovana i Turistička zajednica ovog kantona. Prva ulaganja treba očekivati u Tuzli, Gradačcu, Srebreniku i Lukavcu, te Bijeljini. Osnovna potrebna znanja tamošnjim ženama prenesena su u okviru posebnog programa obuke.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik