Nova potpora FMRPO za formiranje poduzetničkih zona

Bez autora
Dec 22 2011

Federalni ministar razvoja, poduzetništva i obrta Sanjin Halimović danas je s predstavnicima 25 općina u FBiH potpisao ugovore u okviru projekta poticanja jedinica lokalne uprave za uspostavu i izgradnju poduzetničkih zona. Na javni natječaj Ministarstva su se prijavile 44 općine, a njih 25 su zadovoljile uvjete tražene u natječaju i dobile 1.634.830 KM. Maksimalni iznos koji se mogao tražiti za izradu dokumentacije za zonu je 20.000, a za infrastrukturne radove u zoni do 80.000 KM. Između ostalih, ova poticajna sredstva dobile su općine Travnik, Novi Travnik, Stolac, Široki Brijeg, Sanski Most, Kakanj, Cazin, Srebrenik, Žepče, Vogošća, Vitez, Usora, Bosanski Petrovac, Tešanj i Čitluk. Federalno Ministarstvo razvoja, poduzetništva i obrta u posljednjih pet godina izdvojilo je 11 miliona KM za izgradnju 47 poduzetničkih zona u općinama FBiH.

Nova potpora FMRPO za formiranje poduzetničkih zonaFederalni ministar razvoja, poduzetništva i obrta Sanjin Halimović danas je s predstavnicima 25 općina u FBiH potpisao ugovore u okviru projekta poticanja jedinica lokalne uprave za uspostavu i izgradnju poduzetničkih zona.

Na javni natječaj Ministarstva su se prijavile 44 općine, a njih 25 su zadovoljile uvjete tražene u natječaju i dobile 1.634.830 KM.

Maksimalni iznos koji se mogao tražiti za izradu dokumentacije za zonu je 20.000, a za infrastrukturne radove u zoni do 80.000 KM.

Između ostalih, ova poticajna sredstva dobile su općine Travnik, Novi Travnik, Stolac, Široki Brijeg, Sanski Most, Kakanj, Cazin, Srebrenik, Žepče, Vogošća, Vitez, Usora, Bosanski Petrovac, Tešanj i Čitluk.

Federalno Ministarstvo razvoja, poduzetništva i obrta, kako je danas rečeno, u posljednjih pet godina izdvojilo je 11 miliona KM za izgradnju 47 poduzetničkih zona u općinama FBiH.

Ministar Halimović kazao je da će Ministarstvo nastaviti aktivnosti na uspostavi i razvoju poduzetničkih zona i da je cilj da se iduće godine finansiraju poduzetničke zone koje su u završnoj fazi, a sve u skladu sa Zakonom o poticanju razvoja malog gospodarstva u FBiH.

Istaknuo je da je i od Agencije za privatizaciju u FBiH zatražio popis neprivatizirane imovine, odnosno neiskorištenih neprivatiziranih objekata da bi se sagledala mogućnost da se stave u funkciju poduzetničkih zona.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik