Promocija preduzetništva širom Evrope

Bez autora
May 16 2012

Takmičenje za najbolju ideju u oblasti promocije preduzetništva, European Enterprise Promotion Awards (EEPA), je inicijativa Evropske komisije, koja ima za cilj da prepozna i nagradi izuzetne primere podrške i promocije preduzetništva širom Evrope. Pored 27 zemalja članica EU, u takmičenju za najbolji model u oblasti promocije preduzetništva, učestvuju i Srbija, Hrvatska, Island, Norveška i Turska.EEPA je šansa da vaša ideja odnosno kreativni pristup u podršci preduzetništvu uđe u takmičenje za evropsko priznanje i donese vam vidljivost i promociju širom Evrope.

Promocija preduzetništva širom EvropeTakmičenje za najbolju ideju u oblasti promocije preduzetništva, European Enterprise Promotion Awards (EEPA), je inicijativa Evropske komisije, koja ima za cilj da prepozna i nagradi izuzetne primere podrške i promocije preduzetništva širom Evrope. 

Pored 27 zemalja članica EU, u takmičenju za najbolji model u oblasti promocije preduzetništva, učestvuju i Srbija, Hrvatska, Island, Norveška i Turska.

EEPA je šansa da vaša ideja, odnosno kreativni pristup u podršci preduzetništvu, uđe u takmičenje za evropsko priznanje i donese vam vidljivost i promociju širom Evrope.

Od 2010. godine, Republika Srbija je stekla mogućnost da dve najbolje inicijative iz oblasti preduzetništva nominuje za dalje takmičenje na evropskom nivou, a u okviru sledećih pet kategorija:

  1. Promovisanje preduzetničkog duha - aktivnosti i inicijative sa nacionalnog, regionalnog i lokalnog nivoa koje promovišu i podstiču preduzetničko razmišljanje, naročito među mladima i ženama;
  2. Investiranje u veštine - aktivnosti i inicijative sa regionalnog i lokalnog nivoa koje imaju za cilj unapređenje obrazovnih, tehničkih i upravljačkih odnosno menadzerskih veština preduzetnika;
  3. Unapređenje poslovnog okruženja - aktivnosti i inicijative sa regionalnog i lokalnog nivoa koje imaju za cilj promociju start-up-a i rast MSP, pojednostavljenje zakonskih i administrativnih procedura za poslovanje i primene principa "Mislimo najpre na male";
  4. Podrška internacionalizaciji poslovanja - aktivnosti i inicijative sa nacionalnog, regionalnog i lokalnog nivoa koje imaju za cilj da ohrabre preduzeća, naročito MSP, da iskoriste prilike za poslovanje na tržištu EU, kao i van njega;
  5. Odgovorno preduzetništvo - aktivnosti i inicijative sa regionalnog i lokalnog nivoa koje imaju za cilj promociju društveno odgovornog poslovanja, kao i promociju preduzetništva među ugroženim društvenim grupama kao što su nezaposleni, osobe sa invaliditetom i nacionalne manjine.

Kandidat mora da pokazaže da je njegova aktivnost uticala na olakšanje poslovanja i razvoj ekonomije na regionalnom ili lokalnom nivou u protekle dve godine, odnosno da je pokazala konkretne rezultate u protekle dve godine.

Pravo učešća imaju gradovi, regioni, jedinice lokalne samouprave, javno-privatna partnerstva, obrazovni programi, poslovne organizacije. Institucije i organizacije sa nacionalnog nivoa mogu prijaviti svoje projekte u okviru prve i četvrte kategorije, dok su ostalne namenjene isključivo inicijativama regionalnog i lokalnog nivoa.

Jedna od dobrih strana ovog takmičenja je da granice između zemalja nestaju. Udaljeni  gradovi postaju ekonomski saveznici koji se ne takmiče prema bruto domaćem proizvodu već prema brilijantnim idejama.

Takmičenje se sastoji iz dve faze. Prva je na nacionalnom nivou odnosno biraju se državni predstavnici, i to dva predstavnika iz dve različite kategorije. Drugu fazu čini takmičenje izabranih predstavnika država na evropskom nivou.

Prijavu, odnosno popunjen formular, poslati poštom na adresu:
Ministarstvo ekonomije i regionalnog razvoja
Sektor za regionalni razvoj i unapređenje preduzetništva
Bulevar kralja Aleksandra 15
11000 Beograd

kao i elektronski na e-mail adrese:
jelena.stevanovic@merr.gov.rs
ranka.miljenovic@merr.gov.rs

Prijavni formular mora:

  • imati max 10 stranica;
  • biti popunjen na engleskom jeziku;
  • sadržati detaljan opis projekta sa sledećim elementima: analiza situacije, izazovi, rešenja, implementacija, rezultati i plan za dalju realizaciju;
  • biti propraćen pismom podrške visokog političkog predstavnika, preduzetnika ili profesora koji nije bio direktno uključen u sam projekat;
  • sadržati tačne kontakt detalje i biti potpisan od strane lica koje je nadležno za sprovođenje projekta.

Rok za dostavljanje prijava, odnosno popunjenog formulara za učešće u EEPA i prateće dokumentacije, na nacionalnom nivou je 16. jun 2012. godine.

Najkreativnije i najuspešnije prijave, a najviše dve iz različitih kategorija, će biti prosleđene evropskom žiriju, koji će odluku o pobedi za svaku od kategorija kao i o pobedniku na nivou celog takmičenja, doneti u septembru 2012. godine. Svečano proglašenje pobednika će se održati 15 i 16. novembra 2012. godine na Kipru.

Svi učesnici koji su na nacionalnom nivou nominovani za dalje takmičenje, biće predstavljeni na sajtu EEPA i pozvani da učestvuju na svečanoj ceremoniji dodele nagrada.

Više informacija o ovom takmičenju možete pronaći ovde.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik