Prošle godine registrovano 39.000 novih preduzeća

Bez autora
Jan 12 2021

Agencija za privredne registre Republike Srbije saopštila je danas da podaci iz Registra privrednih subjekata na početku 2021. godine pokazuju da u Srbiji ima ukupno registrovanih 400.646 aktivnih privrednih subjekata, i to 121.690 privrednih društava i 278.956 preduzetnika.

U saopštenju se navodi da je u 2020. godini zabeležen porast u ukupnom broju registrovanih privrednih subjekata za 9.879 subjekata u odnosu na početak 2019. godine.

U 2020. godini registrovano je osnivanje 9.176 privrednih društava i 29.810 preduzetnika, što je za 19 privrednih društava više nego 2019. godine, ali i približno 25 odsto preduzetnika manje u poređenju sa 2019.

Prema delatnostima, najviše privrednih društava osnovanih u 2020. godini registrovalo je delatnosti: nespecijalizovana trgovina na veliko, računarsko programiranje, izgradnja stambenih i nestambenih zgrada i konsultantske aktivnosti u vezi s poslovanjem i ostalim upravljanjem.

Zatim slede drumski prevoz tereta, delatnosti restorana i pokretnih ugostiteljskih objekata, trgovina na malo posredstvom pošte ili preko interneta, konsultantske delatnosti u oblasti informacione tehnologije, inženjerske delatnosti i tehničko savetovanje, iznajmljivanje vlastitih ili iznajmljenih nekretnina i upravljanje njima.

Najviše preduzetnika registrovalo je delatnosti: restorani i pokretni ugostiteljski objekti, konsultantske aktivnosti u vezi s poslovanjem i ostalim upravljanjem, frizerski i kozmetički saloni, drumski prevoz tereta.

Takođe, registrovane delatnosti predzetnika su i održavanje i popravka motornih vozila, usluge pripremanja i posluživanja pića, ostali nepomenuti specifični građevinski radovi, računarsko programiranje, inženjerske delatnosti i tehničko savetovanje, postavljanje podnih i zidnih obloga.

Iz Registra privrednih subjekata prošle godine izbrisana su 7.982 privredna društva i 22.052 preduzetnika. Po službenoj dužnosti je obrisano 5.797 društava, nakon sprovedenog postupka prinudne likvidacije, kao i 5.868 preduzetnika, prema zahtevu Narodne banke Srbije zbog blokiranih poslovnih računa u neprekidnom trajanju duže od dve godine.

Poređenja radi, u 2019. godini izbrisana su 27.163 privredna društva i 23.593 preduzetnika, a po službenoj dužnosti je izbrisano 24.380 privrednih društava i 5.315 preduzetnika.

Među obrisanim privrednim društvima bilo je najviše  registrovanih za delatnosti: nespecijalizovana trgovina na veliko, konsultantske aktivnosti u vezi s poslovanjem i ostalim upravljanjem, delatnosti restorana i pokretnih ugostiteljskih objekata i izgradnja stambenih i nestambenih zgrada.

Takođe, to su bile i delatnosti: drumski prevoz tereta, trgovina na malo u nespecijalizovanim prodavnicama, pretežno hranom, pićima i duvanom, računarsko programiranje, usluge pripremanja i posluživanja pića, ostala trgovina na malo u nespecijalizovanim prodavnicama i trgovina automobilima i lakim motornim vozilima.

Među obrisanim preduzetnicima najviše je bilo registrovanih za delatnosti: računarsko programiranje, delatnosti restorana i pokretnih ugostiteljskih objekata, taksi prevoz, usluge pripremanja i posluživanja pića, konsultantske aktivnosti u vezi s poslovanjem i ostalim upravljanjem, delatnost frizerskih i kozmetičkih salona, trgovina na malo u nespecijalizovanim prodavnicama, pretežno hranom, pićima i duvanom, drumski prevoz tereta, održavanje i popravka motornih vozila, proizvodnja ostale odeće.

Više uporednih podataka o ovoj temi može se pronaći na infografici „Podaci o osnovanim i obrisanim privrednim subjektima u 2020” objavljenoj na internet stranici Agencije za privredne registre.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik