U PKS konstituisan Savet za žensko preduzetništvo

Bez autora
Apr 04 2012

U Privrednoj komori Srbije (PKS) danas je formiran Savet za žensko preduzetništvo. Osnovni ciljevi u radu novoformiranog Saveta za žensko preduzetništvo su podrška ženskom biznisu, stabilnost privrednog ambijenta, rešavanja teškoća u finansiranju poslovanja, primena inovacija uz stalnu edukaciju i usavršavanje, kao i regionalno i međunarodno povezivanje. Na prvoj sednici Saveta za predsednicu je izabrana Ružica Đurđević, vlasnica preduzeća “Intermehanika” iz Smedereva, za zamenika Snežana Novaković, vlasnica kompanije “Albomina” iz Pirota, dok je sekretar Radmila Milivojević, specijalni savetnik predsednika PKS. Ideja o formiranju Saveta stara je nekoliko godina, ali krajem prošle i početkom ove godine usaglašena je sa svim regionalnim, pokrajinskim i komorom glavnog grada, da bi Upravni odbor PKS na poslednjoj sednici 19. marta, doneo odluku o obrazovanju Saveta za žensko preduzetništvo.

U PKS konstituisan Savet za žensko preduzetništvoU Privrednoj komori Srbije (PKS) danas je formiran Savet za žensko preduzetništvo.

Osnovni ciljevi u radu novoformiranog Saveta za žensko preduzetništvo su podrška ženskom biznisu, stabilnost privrednog ambijenta, rešavanja teškoća u finansiranju poslovanja, primena inovacija uz stalnu edukaciju i usavršavanje, kao i regionalno i međunarodno povezivanje.

Na prvoj sednici Saveta za predsednicu je izabrana Ružica Đurđević, vlasnica preduzeća “Intermehanika” iz Smedereva, za zamenika Snežana Novaković, vlasnica kompanije “Albomina” iz Pirota, dok je sekretar Radmila Milivojević, specijalni savetnik predsednika PKS.

Radmila Milivojević je istakla da je ideja o formiranju Saveta stara nekoliko godina, ali da je krajem prošle i početkom ove godine usaglašena sa svim regionalnim, pokrajinskim i komorom glavnog grada, da bi Upravni odbor PKS na poslednjoj sednici 19. marta, doneo odluku o obrazovanju Saveta za žensko preduzetništvo.

U kreiranju ekonomskog rasta u globalnim okvirima, žensko preduzetništvo je imalo značajno učešće ne samo kao izvor samozapošljavanja i smanjivanja socijalnih problema, posebno u zemljama u tranziciji u kojima su žene bile među najvećim gubitnicima, već i kao izvor inovacija i razvoja preduzetničkog mentaliteta. Pored svih već poznatih i prepoznatih problema sa kojima se suočava sektor malih i srednjih preduzeća u Srbiji, dodatni problem ženskog preduzetništva je dalje snažan uticaj našeg mentaliteta u vezi sa ulogom žene i nedostatak vladinih mera podrške prilagođenih karakteru ovog preduzetništva, kao što je pitanje vlasništva nad nekretninama kao izvor garancije u finansijskim transakcijama. Početni problemi koji su u vezi sa komplikovanim administrativnim problemima, nerazimljivim tumačenjima administracije i ne malim troškovima lutanja kroz šalterske lavirinte, utiču na smanjivanje entuzijazma kod žena i smanjuju njihovo poverenja u sopstvene sposobnosti da se pokrene i održi poslovna aktivnost, navodi se u saopštenju PKS.

Na sastanku je doneta odluka da se formira Radna grupa, čiji je zadatak da na osnovu podataka, kojima raspolažu komorski sistem Srbije, poslovne asocijacije i nevladine organizacije, pripremi jedinstvenu bazu podataka ženskog preduzetništva u našoj zemlji. Savet je danas usvojio i Poslovnik o radu, kao i Plan rada za ovu godinu, dodaje se u saopštenju.

Osnivanjem Saveta za žensko preduzetništvo PKS omogućiće se bolja koordinacija stavova u vezi sa zastupanjem interesa ženskog preduzetništva pred nadležnim državnim organima, kao i snažnije delovanje u okviru međunarodne komorske saradnje u ovoj oblasti.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik