Vlada ZDK-a pomaže osnivanje 76 novih firmi

Bez autora
Jul 23 2020

Ministarstvo za boračka pitanja Zeničko-dobojskog kantona potpisalo je jučer ugovore za dodjelu poticaja za samozapošljavanje i zapošljavanje branilačke populacije iz Olova, Breze, Kaknja i Visokog.

Samozapošljavanje

Braniteljima će poticajna novčana sredstva biti dodijeljena u okviru programa “Prvi biznis” i “Biznis plus” Vlade ZDK-a za 2020, koji Vlada realizira već nekoliko godina, a podstiču se samozapošljavanje, proširenje djelatnosti te zapošljavanje u te firme nezaposlenih sa evidencije nezaposlenih ZDK-a.

Vlada će pomoći osnivanje 76 novih firmi, a 15 postojećih, ranije formiranih firmi, dobit će poticaj za zapošljavanje dodatnih radnika. Jučer je potpisano 28 ugovora, a do kraja sedmice ugovori će biti potpisani i sa korisnicima iz ostalih općina ZDK-a.

- Ovim poticajima svjedočimo da se borimo za svako radno mjesto i za zdravlje svakog čovjeka, jer će se sa 8.000 KM subvencionirati novoosnovane firme, a do 5.000 KM dobit će firme koje su zaposlile jednog ili više radnika sa evidencije nezaposlenih u ZDK-u, kazao je Mirza Ganić, premijer ZDK-a.

On je najavio da će prva rata biti isplaćena odmah, a druga nakon ispunjenja određenih obaveza, jer Vlada ZDK-a želi da ima kontrolu nad realizacijom projekta.

Hrabrost

Programom je podržano osnivanje firmi u svim oblastima privređivanja, poljoprivredi, starim zanatima, ugostiteljstvu i turizmu, a obaveza korisnika je da firma radi najmanje 24 mjeseca.

- Pokazujete hrabrost koju ste iskazali i u odbrani BiH, rekao je braniteljima resorni ministar Fahrudin Čolaković.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik