Zakazala giljotina propisa

Bez autora
Oct 23 2011

Uslovi poslovanja u Srbiji pogoršali su se u poslednjih dvanaest meseci, pošto se reforme ne sprovode brzo i temeljno kao u drugim zemljama, poručuju iz Svetske banke. Njihova analiza je pokazala da je Srbija, na 92. mestu po uslovima poslovanja, među najslabije ranigiranim zemljama u regionu.Iz Vlade odgovoraju da ima i oblasti u kojima je ostvaren napredak, ali da je tačno da zakoni moraju brže i efikasnije da se sprovode. Ko je pokušao da osnuje firmu ili da dobije građevinsku dozvolu najbolje je iskusio kakva je Srbija po ulovima poslovanja.

Zakazala giljotina propisaSrbija zaostaje u uslovima poslovanja, jer reforme ne sprovodi brzo i temeljno, poručuju iz Svetske banke. Iz Vlade odgovoraju da ima i oblasti u kojima je ostvaren napredak, ali da je tačno da zakoni moraju brže i efikasnije da se sprovode.

Uslovi poslovanja u Srbiji pogoršali su se u poslednjih dvanaest meseci, pošto se reforme ne sprovode brzo i temeljno kao u drugim zemljama, poručuju iz Svetske banke. Njihova analiza je pokazala da je Srbija, na 92. mestu po uslovima poslovanja, među najslabije ranigiranim zemljama u regionu.

Iz Vlade odgovoraju da ima i oblasti u kojima je ostvaren napredak, ali da je tačno da zakoni moraju brže i efikasnije da se sprovode. Ko je pokušao da osnuje firmu ili da dobije građevinsku dozvolu najbolje je iskusio kakva je Srbija po ulovima poslovanja.

Od 183 zemlje sveta, u regionu je najviše napredovala Makedonija, na istim pozicijama ostale su Slovenija i Crna Gora. Korak unazad uradila je Hrvatska, a četiri koraka Srbija, dok je Bosna i Hercegovina najpredovala za dva mesta.

"Osećaj je nelagodan, to doživljavamo svaki dan, a sada nam je to rečeno od tako relevntne institucije i to traži hitnu akciju", rekla je izvršna direktorka "Tigar korporacije" Jelena Petković.

Spisak oblasti kod kojih su se pogoršali uslovi poslovanja nije mali, u pojedinim Srbija je nazadovala jedno - dva mesta, ali ima i onih kod kojih je taj pad drastičniji.

"Razlog je u tome što duge zemlje reforme sprovode brže i temeljnije od Srbije. Ono što mi često navodimo jeste izdavanje građevinskih dozvola, za šta je potrebno puno vremena, ali i puno košta", kaže šef Svetske banke u Srbiji Lu Brefor.

"Mi u cenu koštanja garđevinske dozvole ubrajamo naknadu za uređenje građevinskog zemljišta, odnosno komunalije su izuzetno skupe jer kod nas komunalni sistem nije razvijen i dok god tako ostane mi ćemo biti na začelju", navodi ministar životne sredine i prostornog planiranja Oliver Dulić.

Izveštaj opomena, ministri optimisti

Iako kažu da izveštaj svetske banke jeste opomena, ministri su optimisti kada je reč o ulaganjima.

"Sa julom 1,6 milijardi dolara pokazuju da je Srbija dobro mesto za investiranje, giljotina propisa mora da bude završena i zakonski propisi usvojeni i implementirani na teren", rekao je ministar ekonomije Nebojša Ćirić.

Za stručnjake nema dileme, uslovi se mogu poboljšati samo radikalnijim merama.

Violeta Jovanović iz Nacionalne alijanse za lokalni regionalni razvoj kaže da to podrazumeva smanjenje administracije, smanjenjem procedura ljudi ostaju bez posla, smanjuje se prostor za korupciju.

"Očekujemo od naših institucija da prepozanaju neophodnost takvih reformi i da makar u mandatu naredne vlade budu spremniji da takve reforme i sprovedu", kaže Jovanovićeva.

Srbija je jedino napredovala po brzini uknjižbe nepokretnosti koja je sa 91 dana skraćena na 11. Međutim, to se postiglo jer je Republički geodetski zavod omogućio registrovanje po hitnom postupku, za šta građani treba da plate dvostruko veću cenu.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik