Hrana iz Srbije će lakše stizati na tržište Emirata

Bez autora
Jan 11 2023

Sporazum o slobodnoj trgovini sa Ujedinjenim Arapskim Emiratima (UAE) mogao bi da bude potpisan u naredna tri meseca, što će omogućiti našim prehrambenim, ali i ostalim, proizvođačima da bez ograničenja izvoze robu na to tržište.

UAE uvoze više od 80 odsto prehrambenih proizvoda i predstavljaju sponu za čitav region MEASA – Bliskog istoka, Afrike i južne Azije, što otvara velike mogućnosti za izvoz srpskim privrednicima. Iz Privredne komore Srbije (PKS) navode da su UAE značajan spoljnotrgovinski partner u regionu Persijskog zaliva. Kao proizvode koji imaju potencijal za izvoz na ovo tržište izdvajaju automatske prekidače strujnih kola za napon manji od 1.000 volti (delovi električne opreme), koje je UAE prema podacima za 2019. uvozio u vrednosti od 130 miliona dolara.

– Trgovina voćem već postoji, naročito svežim jabukama, ali i smrznutim bobičastim (zbog karakteristika samog voća i dužine transporta). Znatan potencijal poseduju i šljive i breskve ili nektarine i proizvodi koji se dobijaju preradom ovog voća. UAE su perspektivno tržište za izvoz kokošijih jaja, oraha, brusnica, borovnica i smrznutog i sušenog povrća. Isto tako moguć je plasman lekovitog bilja – napominju iz PKS-a.

Za proboj srpske robe na tržište Emirata ključno je da smo obezbedili sertifikate za izvoz goveđeg i jagnjećeg mesa i prerađevina kao i mleka i mlečnih proizvoda. Takođe, drveni nameštaj poseduje potencijal za povećanje razmene. Srbija bi u UAE mogla da izvozi građevinsku stolariju i ostale proizvode za građevinarstvo od drveta.

– Potencijal za izvoz imaju tekstilni proizvodi, konkretno potkošulje, majice, i slična roba. Mada u ovom sektoru postoji konkurencija iz Turske, koja je i bliža UAE – navode iz PKS-a.

Ovo tržište je specifično i ima svoje navike što se može najviše uočiti na primeru njihove saradnje sa Velikom Britanijom, odakle dolazi najviše robe u UAE. Zanimljivo je da srpske maline i drugo voće stignu do ovog tržiše ali preko britanskih posrednika. Sporazum o slobodnoj trgovini između Srbije i UAE trebalo bi da probije tu barijeru i da naši privrednici sami izvoze svoje proizvode koji su konkurentni i traženi u UAE. Ukoliko budemo sposobni da ih dobro upakujemo i promovišemo, lako ćemo povećati izvozne rezultate. Glavi utisak sa prošlogodišnjeg sajma „Galfud”, najvećeg sajma hrane u tom delu sveta, je da Emiraćani žele da sarađuju sa našim poslovnim ljudima, što je omogućio dobar politički odnos između dve vlade.

Prema raspoloživim podacima iz Republičkog zavoda za statistiku, ukupna spoljnotrgovinska razmena sa UAE, iznosila je 75,4 miliona dolara u 2021, što je za 37,5 odsto manje nego 2020, kada je bila 120 miliona. Srbija je u UAE izvezla vojnu robu, jabuke, testenine, cigarete, drvo bukve, gorivo za mlazne avione i gume u vrednosti od 66,3 miliona dolara. To je za 29,3 odsto manje u odnosu na 2020. Iz Emirata smo kupovali polietilen, medicinski nameštaj, merače pritiska i gasova u iznosu 9,1 milion dolara, što je pad za više od 65 procenata u odnosu na 2020. Razmena u uslugama je dva i po puta veća, što pokazuje da je sofisticiranost naše ekonomije sa njihovom u mnogo većem poklapanju nego u robi koju mi izvozimo, rekla je premijerka Ana Brnabić tokom jučerašnje posete Dubaiju.

UAE je otvorena ekonomija koju odlikuju visoka vrednost BDP-a po stanovniku i veliki suficit. Zahvaljujući naporima vlade, ekonomskom diverzifikacijom smanjeno je oslanjanje privrede na naftu i gas, koji danas ostvaruju tek 25 odsto u ukupnom BDP-u, sa preusmeravanjem ekonomije na proizvodnju aluminijuma, turizam, telekomunikacije, informacione tehnologije i obnovljive izvore energije.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik