Poziv kompanijama da podrže kampanju „Spasimo hranu, spasimo humanost“

Bez autora
Sep 25 2022

Privredna komora Srbije podržala je kampanju Srpskog filantropskog foruma, koji u saradnji sa Fondacijom Ana i Vlade Divac i ostalim partnerima iz Koalicije za dobročinstvo, organizuju akciju pod nazivom „Spasimo hranu, spasimo humanost“.

Kampanja se organizuje u susret petom po redu Nacionalnom danu davanja koji Srpski filantropski forum obeležava 9. oktobra svake godine. Poziv kompanijama, da u skladu sa svojim mogućnostima podrže ovu akciju.  

Ciljevi kampanje su da se poveća svest građana o problemu bacanja hrane i nedovoljnih donacija hrane, ali i da doprinese povećanju donacija hrane kojih ima u Srbiji, ali i dalje nedovoljno.

U Srbiji na granici apsolutnog siromaštva živi 6,9% stanovništva, odnosno 446 000 ljudi koji ne mogu da zadovolje osnovne životne potrebe. U riziku od siromaštva je više od petine populacije (21,7%), a prema procenama se dnevno baci dva miliona kilograma hrane.

To su samo neki od razloga da se ovogodišnja akcija prikupljanja namirnica realizuje uz što širu podršku građana, ali i društveno odgovornih kompanija, koje mogu malim odvajanjem značajno unaprediti život ugroženom stanovništvu.

Ističemo i uspešnost prethodne kampanje „Spasimo hranu, spasimo humanost“ u kojoj je prikupljeno i donirano gotovo 70 tona hrane vredne 13,6 miliona dinara, tako da se nadamo uspešnoj realizaciji i ove godine. Do sada je svoju podršku kampanji dalo 17 kompanija.

Ponosni smo na rezultate napretka Srbije na Svetskom indeksu davanja, koji su objavljeni pre par dana, gde je Srbija svrstana među tri zemlje, uz Češku i Kinu, koje su ostvarile najveći napredak u dobročinstvu tokom 2021.g. 

a prošlogodišnje 48. pozicije mnogobrojna dobra dela građana i kompanija popela su našu zemlju na zavidno 27. mesto od ukupno 119 zemalja koje su učestvovale u istraživanju. Pre samo pet godina, Srbija je bila na 132. mestu na ovoj svetskoj listi dobročinstva.

Kampanja „Spasimo hranu, spasimo humanost“ je samo jedna od akcija koje su doprinele napretku naše zemlje na listi Svetskog indeksa davanja, ali sa vrlo važnim i humanim ciljem. O svim vidovima uključivanja i podrške, koji ne moraju nužno biti novčani ili robni, možete pročitati na sledećem linku: https://spasimohranu.rs/, kao i  https://www.donacije.rs/projekat/ndd2022/ i detaljnije u dokumentu koji možete preuzeti OVDE.

Kontakt osoba za saradnju sa Srspkim filantropskim forumom je Jelena Bratić, jelena@filantropskiforum.com , telefon:  064 19 93 114.

Kontakt osoba iz Privredne komore Srbije je Sanja Bunić, sanja.bunic@pks.rs, telefon: 066 875 1166.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik