Preduzetnice koje proizvode hranu konkurišu za tržište SAD

Bez autora
Sep 20 2022

Žene preduzetnice sa Zapadnog Balkana, čije se kompanije bave proizvodnjom hrane, do 3. oktobra mogu da se prijave na konkurs u okviru projekta "Žene u izvozu hrane" (WEXPORT FOOD), kako bi njihovi proizvodi postali deo američkog tržišta putem platformi Amazon i Valmart.

To je rečeno danas u Privrednoj komori Srbije na konferenciji "Žene u srpskoj industriji hrane" organizovanoj u cilju promocije projekta WEXPORT FOOD i podrške ženskog preduzetništva u Srbiji.

Ispred USAID CATALYZE Program za podsticanje rasta i razvoja malih i srednjih preduzeća (MSP) Dragana Bukvički je objasnila da je program "Žene u izvozu hrane" (WEXPORT FOOD) pokrenut sa ciljem da podrži 11 ženskih kompanija u prehrambenoj industriji iz zemalja Zapadnog Balkana, čiji će se selektovani proizvodi naći na elektronskim platformama za prodaju hrane u SAD, poput Amazona i Valmarta.

Navela je da program sprovodi Filly Foods LtD, kompanija specijalizovana za prodaju etno, visoko-kvalitetne i premijum hrane sa sedištem u Vašingtonu, a u saradnji sa konsultantskom agencijom Digital Drive iz Beograda.

Prema njenim rečima aktivnost se realizuje uz podršku regionalnog CATALYZE Programa za podsticanje rasta i razvoja malih i srednjih preduzeća (MSP), uz finansijska sredstva Američke agencije za međunarodni razvoj (USAID).

Tokom današnje konferencije učesnice su imale priliku da čuju isustva uspešnih žena u industriji hrane, saznaju više o trenutnim vidovima podrške od strane državnih organa ili donatorskih organizacija u zemlji, ali i učestvuju u diskusiji o načinima i mogućnostima za kreiranje novih vidova podrške za unapređenje konkurentnosti ženskih biznisa u industriji hrane.

Pomoćnik direktora Sektora za strateške analize, usluge i internacionalizaciju Privredna komora Srbije Bojan Stanić rekao je da se žensko preduzetništvo u Srbiji iz dana u dan sve više razvija i da je potrebno uvoditi nove mere kako bi se pružila dodatna podrška preduzetnicama u zemlji.

"Trećinu registrovanih preduzetnika u Srbiji čine žene, dok među osnivačima i zakonskim zastupnicima privrednih društava četvrtinu čine žene", rekao je on.

Pomoćnica ministra za mala i srednja preduzeća i preduzetništvo, Ministarstva privrede Katarina Obradović Jovanović rekla je da su glavni problemi sa kojima se suočavaju žene preduzetnice u Srbiji nedostatak radne snage, nabavka sirovina, nedovoljno profitabilne grane industrije za koje se žene odlučuju, kao i zahtevne administrativne procedure.

Ocenila je da je da je žensko preduzetništvo specifično, te da je u okviru petogodišnje Strategije predzetništva predviđena podrška ovom sektoru, kao i ženama preduzetnicama koje su pordilje.

Preduzetnica Ksenija Albunović, direktorka kompanije Granum, rekla je da se njena firma bavi proizvodnjom zdrave hrane i istakla da je povezivanje sa drugim tržištima od presudnog značaja za razvoj ženskog preduzetništva u zemlji.

"Ovaj projekat konkretno povezaće nas sa američkim tržištem i krenućemo za početak sa onlajn prodajom", rekla je Albunović.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik