Svečano otvorena čapljinska tvornica keksa i vafla "Lasta"

Bez autora
May 18 2022

Svečano je otvorena čapljinska tvornica kaksa i vafli "Lasta". Nakon 70 godina ova lasta je svila svoje gnijezdo i kako to inače laste rade, došla kući.

Kompanija je revitalizirala svoje pogone i proizvodnju, a najavili su i brojne novitete kojima će se obradovati svi sladokusci. Osim štrudle od čokolade i smokve i poznatog Linđe u trgovine uskoro stižu i ostali Lastini proizvodi.

Veliki broj zvanica kako bh. kompanija, tako i regionalnih uz brojne predstavnike medija okupio se ispred Lastinog pogona te na taj način podržao otvaranje tvornice.

Širom Bosne i Hercegovine

Svi prisutni nisu krili oduševljenje onim što vide, ali i mirisom keksa koji se širio.

Zvanicama se obratio Petar Ćorluka, predsjednik Uprave kompanije "Violeta" u čijem je vlasništvu "Lasta". Istakao je kako je u "Lastu" do sada uloženo više od 20 miliona eura. Također, otkrio je kako je sada u njihovom vlasništvu i austrijski brend

- Kupili smo firmu u Austriji, brend star 110 godina, oni su specijalisti u proizvodnji medenjaka. Njihov tehnolog u junu dolazi u Čapljinu i uskoro krećemo sa proizvodnjom medenjaka koje ćemo izvoziti na zapadno tržište - kazao je Ćorluka.

Lastini proizvodi od početka 2022. godine nalaze se na policama trgovina širom Bosne i Hercegovine, a potražnja za njima je izrazito velika.

- Uvijek treba hrabrosti, ali sreća prati hrabre. Lasta će samo letjeti više i više. U BiH su već zapaženi rezultati u prodaji i proizvodnji. Širit ćemo proizvodnju, širit ćemo tržišta. Sada su nam cilj susjedna tržišta, a širit ćemo se što dalje i više možemo, kazao je Petar Ćorluka.

100 radnika u dvije smjene

Na novim strojevima i u proizvodnji radi preko 100 radnika u dvije smjene, a kako ističu iz Laste planirana su i nova zapošljavanja i povećanje proizvodnje.

- Prije sedamdeset godina otvorena je "Lasta" i to je bio veliki događaj za Čapljinu, međutim ovaj današnji dan je još jedna veća razina. Prije nekoliko godina tvornica se ugasila i mi kao lokalna vlast smo puno napravili da se ti ljudi zbrinu. Ovo što se danas događa je velika investicija poznatog poduzetnika, moram istaknuti zahvalu svih Čapljinki i Čapljinaca jer već ima mjesec dana kako se krenulo sa probnom proizvodnjom i Čapljina miriše na kekse - rekao je čapljinski gradonačelnik Smiljan Vidić.

Iz "Laste" su mislili na apsolutno svaki detalj prilikom otvaranja pa su gosti imali priliku vidjeti čapljinsko kulturno umjetničko društvo ”Zora” iz Struga/Gorice koje je otplesalo Lindžu, a svečanost je pjesmom otvorila klapa iz Trebižata.

Donacija od 10.000 KM

Također, "Lasta" je donirala 10.000 KM Humanitarnoj udruzi ”Cvijet” iz Čapljine, a osim toga odlučili su preurediti njihove prostorije da bi se korisnici udruge mogli uživati u tim prostorima.

Pri samom dolasku pred Lastu jasno je kako Lasta može stajati rame uz rame sa najvećim tvrtkama iz regije jer osim solarnih panela na cijeloj kompaniji i navedenim činjenicama, "Lasta" se može pohvaliti zanimljivim eksterijerom – od zelenih površina, stabala i parkinga.

Svečano otvaranje bila je samo uvertira u ono što tek dolazi.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik