Agroduhan žele ulagači iz Turske i Njemačke, ENNA odustala

Bez autora
Oct 13 2021

Još jedna tvrtka iz većinskog portfelja države ide u privatizaciju – objavljen je prije tjedan dana poziv za dokapitalizaciju slatinskog Agroduhana, tvrtke za koju se već više puta nastojalo doći do privatnog vlasnika, no bez rezultata.

Ovog puta, čini se, moguć je konačno novi vlasnik, jer, prema neslužbenim informacijama, u “igri” je nekoliko potencijalnih ulagača, koji su zanimanje za poslovanje i mogući ulazak u vlasničku strukturu Agroduhana Centru za restrukturiranje i prodaju (CERP) iskazivali pismima namjere tijekom proteklih godinu dana.

O interesentima u CERP-u tradicionalno nisu skloni javno govoriti, no iz dostupnih izvora riječ je o dvije inozemne kompanije, jednoj iz Turske, a druga je iz Njemačke, dok je jedan od domaćih kandidata koji je dostavio pismo interesa i slovio kao najozbiljnijih konkurenata za Agroduhan bila grupacija ENNA Pavla Vujnovca.

No, u međuvremenu je, kako nam je jučer i potvrđeno u toj grupaciji, njihova tvrtka ENNA Fruit odustala od tog projekta i više nema namjeru sudjelovati na natječaju za dokapitalizaciju slatinskog duhanca. Za idući tjedan Uprava Agroduhana očekuje i uplatu jamčevine kojom se stječe pravo ulaska u “data room” i od jedne hrvatske tvrtke, navodno veće i etablirane tvrtke iz poljoprivrednog sektora.

Početkom godine, inače, bilo je najava da se priprema potraga za strateškim ulagačem klasičnim privatizacijskim modelom prodaje vlasničkih udjela države preko CERP-a, no od toga se evidentno ipak odustalo, te se novog većinskog vlasništva traži dokapitalizacijom.

Prema javnom pozivu, predviđa se unos najmanje 20 milijuna kuna kapitala, no računa se očito da će nadmetanje rezultirati većim iznosom, najmanje za dva milijuna kuna, budući da temeljni kapital Agroduhana trenutno iznosi 21,95 milijuna kuna.

Zasad je, kako je potvrđeno iz uprave Agroduhana, jamčevinu za ulazak u sobu za dubinsko snimanje uplatila samo jedna tvrtka, navodno ona iz Turske, no u Slatini se očekuje da to učine i neki drugi kandidati koji nisu interes iskazivali pismom namjere CERP-u.

Rovinjski TDR, odnosno BAT, koji u vlasništvu ima i najvećeg obrađivača duhana u Hrvatskoj, virovitičke Hrvatske duhane, za preuzimanje konkurenta u Slatini ne pokazuje zanimanje, niti je to izgledno zbog pravila tržišnog natjecanja i koncentracije poduzetnika.

Za Agroduhan ovo nije i prvi pokušaj privatizacije, štoviše, već se ranije pokušavalo doći do investitora i prodajom udjela i pozivom za dokapitalizaciju, no bez rezultata.

Odluka da se ovaj put ide s pokušajem dokapitalizacije, iako je spominjana i opcija prodaje, temeljena je, kako pojašnjavaju u CERP-u, na Vladinoj odluci iz veljače prošle godine, kada je odobrena isplata 7,6 milijuna kuna za osiguranje nužne stabilizacije poslovanja potrebnog za pripremu za dokapitalizaciju Agroduhana.

Tom je odlukom provođenje dokapitalizacije predviđeno provesti do kraja 2021., a skupština je polovicom rujna utvrdila da su ispunjeni svi potrebni uvjeti za njegovu realizaciju.

Financijsko usklađivanje

Predsjednik Uprave Agroduhana Tomislav Tomić ističe i kako za razliku od prethodnih pokušaja dokapitalizacije aktualni poziv ima realne predispozicije za uspjeh, jer su u međuvremenu uspješno okončani sudski postupci koji su predstavljali neizvjesnost za potencijalne ulagače.

U međuvremenu je provedeno financijsko usklađivanje, 15 milijuna kuna gubitaka iz prošle godine od 15,4 milijuna kuna pokriveni su manjim dijelom iz zadržane dobiti, a najvećim dijelom (11 milijuna) pojednostavljenim smanjenjem temeljnog kapitala, koji je s 25,4 milijuna kuna smanjen na 14,9 milijuna, a naknadno je u temeljni kapital uneseno 7,6 milijuna kuna kapitalnih rezervi, te je dosegnuta sadašnja razina od 21,95 milijuna kuna.

No, već na samom početku ovaj slučaj dobio je i političke konotacije, kada je u medijima objavljena nehotično poslana prijepiska vrlo utjecajnog HDZ-ovog saborskog zastupnika Josipa Đakića, u kojoj on predlaže čak dvojici ministara iz Vlade Andreja Plenkovića (Mariji Vučković, ministrici poljoprivrede i Darku Horvata, ministru državne imovine) sastanak s predstavnikom CERP-a i PPD-a, kako bi našli najbolji način za preuzimanje Agroduhana.

“Trebali bi napraviti sastanak Marija, Darko, CERP i PPD da dogovorimo način. Dakle, najjednostavnije je da PPD kupi potraživanja od CERP-a, Marije i HPB-a uz neki diskont jer to Duhan nikada neće moći platiti i to PPD pretvori kroz dokapitalizaciju u vlasništvo i onda još ulože u proizvodnju i RH ostane manjinski vlasnik pa na kraju ako želi može prodati vlasništvo PPD-u”, stoji u Đakićevoj objavi.

Đakićevo lobiranje i objava komunikacije u medijima nije, kako nam je rečeno u ENNA-i, povezano s njihovim odlukama o sudjelovanju u tom procesu, a sam sastanak, kako tvrde neki od potencijalnih sudionika, nije došlo.

Tako i iz CERP-a odgovaraju da “kao nadležno tijelo javne vlasti koje na glavnoj skupštini Društva u ime Republike Hrvatske glasuje za donošenje Odluke o dokapitalizaciji predmetnog Društva, nije organizirao ni sudjelovao na sastanku s gore navedenim dionicima”.

Što traže od ulagača?

No, politika je samo vođenje procesa formalno prepustila Upravi, koja će ponude potencijalnih ulagača prikupljati do 3. studenoga. Hoće li ponuđeni iznos biti i ključni kriterij za odabir ulagača, iz samog poziva nije posve jasno, no predsjednik Uprave smatra da će važni biti i programi koje će sadržavati ponude.

Među ostalim, od investitora se traži da sredstvima koja će unijeti u temeljni kapital osiguraju Agroduhanu modernizaciju proizvodnih postrojenja potrebnih za postizanje veće proizvodnje i zadovoljavanja eko-standarda u skladu s pravilima EU, kao i osiguranje izvora obrtnih sredstava, podmirenje obveza po predstečajnoj nagodbi, koje postoje prema CERP-u i HPB-u, te podizanje razine kooperantskih odnosa s proizvođačima duhana.

Agroduhan ima 51 stalno zaposlenog radnika i surađuje sa 100 kooperanata, a u cijelosti proizvodnju plasira u inozemstvu.

Nakon što se razmotre ponude i odabere najbolja, uplata se predviđa u roku od 15 dana od poziva ulagaču. Ne uspije li ovaj pokušaj, slijedit će drugi scenarij, a to je prodaja vlasničkih udjela.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik