Agrokor i Lidl prodaju nekretnine za nova ulaganja, a Varteks zbog dugova

Bez autora
Jan 12 2011

Kriza i smanjena likvidnost natjerala je nekoliko hrvatskih tvrtki na prodaju nekretnina kako bi se domogle prijeko potrebne gotovine. Tako je u ponedjeljak američka investicijska kompanija W. P. Carey priopćila da je sklopila ugovor s Agrokorom o prodaji i najmu šest Konzumovih super- i hipermarketa. Ugovor je vrijedan 49 milijuna eura. Prostori koje je kupio W. P. Carey po dugoročnom sell-leaseback modelu nalaze se većinom u Zagrebu i okolnim gradovima. Inače, riječ je o modelu financiranja prema kojem je Agrokor prodao svoje nekretnine za gotovinu i istodobno s kupcem potpisao ugovor o najmu tih istih nekretnina. Uobičajeno je da se nakon 10 ili 20 godina nekretnine vrate prijašnjem vlasniku.

Agrokor i Lidl prodaju nekretnine za nova ulaganja, a Varteks zbog dugovaKriza i smanjena likvidnost natjerala je nekoliko hrvatskih tvrtki na prodaju nekretnina kako bi se domogle prijeko potrebne gotovine.

Tako je u ponedjeljak američka investicijska kompanija W. P. Carey priopćila da je sklopila ugovor s Agrokorom o prodaji i najmu šest Konzumovih super- i hipermarketa. Ugovor je vrijedan 49 milijuna eura. Prostori koje je kupio W. P. Carey po dugoročnom sell-leaseback modelu nalaze se većinom u Zagrebu i okolnim gradovima. Inače, riječ je o modelu financiranja prema kojem je Agrokor prodao svoje nekretnine za gotovinu i istodobno s kupcem potpisao ugovor o najmu tih istih nekretnina. Uobičajeno je da se nakon 10 ili 20 godina nekretnine vrate prijašnjem vlasniku. Prema tvrdnjama W. P. Careyja, takav model omogućuje tvrtkama da oslobode kapital i usmjere ga u temeljni biznis. Iz Konzuma su ostali nedostupni za odgovor koliko će ih najam godišnje stajati.

Najnoviji ugovor već je drugi posao W. P. Careyja s Agrokorom u manje od godine dana. Naime, u svibnju je Agrokor po istom modelu za 77 milijuna eura s Amerikancima sklopio ugovor o prodaji uredskih i logističkih prostora, također u Zagrebu. U priopćenju se navodi i i zadovoljstvo Ivice Todorića, predsjednika Uprave Agrokora, posljednjim sklopljenim poslom i odnosom s W. P. Careyjem. »Očekujemo da će taj odnos jačati kako Agrokor bude rastao na tržištima jugoistočne Europe i tražio alternativne izvore kapitala za rast«, istaknuo je Todorić. Na zapadu je model sell-leaseback raširen, posebno kod trgovačkih tvrtki kojima je bitan novčani tok, pojašnjava direktor konzultantske tvrtke Caper Željko Perić.

»Ako nekretninu prodate i uzmete je u najam, priljevom od prodaje nekretnine dramatično možete povećati svoj potencijal za najam više objekata i snažan rast svog biznisa. Naime, onaj tko drži nekretninu u vlasništvu zaledio je novčani tok i ne može se značajno širiti. Kod nas taj model nije bio do sada previše raširen, jer su naši poduzetnici voljeli imati nekretninu u vlasništvu. Međutim, ova ih je kriza natjerala na drukčije razmišljanje«, istaknuo je Perić.

Inače, W. P. Carey upravlja globalnim nekretninskim portfeljem vrijednim približno 10 milijardi dolara. U posljednjih godinu i pol u Europi je uložio 450 milijuna eura. Uz investicije u Hrvatsku, po dvije investicije otišle su u Španjolsku, Veliku Britaniju i Poljsku, a jedna u Mađarsku. Većinom je riječ o kupnji i najmu trgovačkih ili proizvodnih nekretnina.

Agrokorov potez samo je jedan u nizu poteza u pravom valu prodaje nekretnina u vlasništvu hrvatskih tvrtki. Na prodaju zemljišta u neposrednoj blizini svojih prodajnih centara odlučio se i Konzumov konkurent Lidl Hrvatska.

Uprava tog maloprodajnog lanca objavila je prodaju šest parcela u Vodicama, Daruvaru, Pločama, Karlovcu, Otočcu i Senju. U najam se daju zemljišta u Sinju, Imotskom, Novoj Gradiški i Otočcu, kao i uredski prostor u Rovinju veličine 1900 četvornih metara. U Lidlu nisu bili voljni pojasniti zašto se rješavaju zemljišta. Željko Perić podsjeća na činjenicu je da je Lidl imao strategiju brzog širenja i otvaranja trgovina. »Objava prodaje i davanja zemljišta u najam sugerira da im je potreban novac za novi investicijski ciklus«, smatra Perić.

Na prodaju nekretnina odlučio se i varaždinski Varteks, pa nudi poslovne prostore u sedam gradova. Ako pronađe zainteresirane kupce, Varteksu će ostati jedino robna kuća na zagrebačkom Trgu bana Jelačića. Među oglašenim nekretninama, najveći su prodajni prostori u Rijeci (2905 kvadrata), Varaždinu (2544 kvadrata), Puli (1178 kvadrata) i Daruvaru (951 kvadrata). Trgovine u Garešnici i Kutini veličine su između 117 i 188 kvadrata. U Ivancu Varteks prodaje proizvodni i skladišni prostor površine 2488 kvadrata. Prodaja nekretnina dio je plana financijskog restrukturiranja varaždinskog tekstilca za koji je odavno poznato da je u financijskim problemima. Osnovni cilj prodaje trgovina je smanjenje kreditne izloženosti i stabilizacije likvidnosti, istaknuli su u Varteksu. Pri tome nisu željeli otkriti koliko novca namjeravaju prikupiti prodajom nekretnina. Prema podacima iz financijskog izvješća te tvrtke, u prvih devet mjeseci Varteks je zabilježio 45,6 milijuna kuna gubitka.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik