Akcionari C marketa traže poništaj prodaje tog preduzeća

Bez autora
Aug 30 2010

Akcionari preduzeća "C market" protestvovali su ispred Vlade Srbije tražeći prijem kod predstavnika vlasti, zaštitu njihovih akcionarskih prava i poništaj prodaje "C marketa" biznismenu Miroslavu Miškoviću. Akcionari tvrde da je prodaja "C marketa" obavljena nezakonito, a povod za njihovo javno istupanje baš u ovom trenutku, vide u činjenici da je "stvoren politički ambijent" da se ispravi nepravda koja je učinjena 2005. godine kada su bili prisiljeni da jednu akciju prodaju za 300 evra, umesto za mnogo veću tržišnu cenu. Smatraju da se izjava predsednika Republike Borisa Tadića da tajkuni pokušavaju da iznesu kapital, prvenstveno odnosi na Miroslava Miškovića koji pokušava da proda 50 odsto akcija 'Delta maksija' belgijskoj firmi 'Delez'. Na ruku akcionarima da krenu u protest ide "i sukob Milke Forcan i Miškovića kao i tužba Saveta za borbu protiv korupcije koji traži poništenje privatizacije "C marketa" i "Luke Beograd".

Akcionari C marketa traže poništaj prodaje tog preduzećaAkcionari preduzeća "C market" protestvovali su ispred Vlade Srbije tražeći prijem kod predstavnika vlasti, zaštitu njihovih akcionarskih prava i poništaj prodaje "C marketa" biznismenu Miroslavu Miškoviću.

Akcionari tvrde da je prodaja "C marketa" obavljena nezakonito, a povod za njihovo javno istupanje baš u ovom trenutku, vide u činjenici da je "stvoren politički ambijent" da se ispravi nepravda koja je učinjena 2005. godine kada su bili, kako kažu, prisiljeni da jednu akciju prodaju za 300 evra, umesto za mnogo veću tržišnu cenu.

- Smatramo da se izjava predsednika Republike Borisa Tadića da tajkuni pokušavaju da iznesu kapital, prvenstveno odnosi na Miroslava Miškovića koji pokušava da proda 50 odsto akcija 'Delta maksija' belgijskoj firmi 'Delez'" - rekao je predstavnik akcionara Slobodan Jovanović.

Prema njegovim rečima, na ruku akcionarima da krenu u protest ide "i sukob Milke Forcan i Miškovića kao i tužba Saveta za borbu protiv korupcije koji traži poništenje privatizacije "C marketa" i "Luke Beograd".

On je dodao da je početkom ove godine sud presudio da je prodaja "C marketa" Miroslavu Miškoviću bila legalna. U međuvremenu podneta je žalba Apelacionom sudu Srbije i očekuje se da u septembru Apelacioni sud odluči po toj podnetoj žalbi.

Jovanović je objasnio da će se, u slučaju da Apelacioni sud odbije žalbu kao neosnovanu, akcionari žaliti Kasacionom sudu, a ako i on pozitivno ne reši žalbu, oni će se obratiti Evropskom sudu za zaštitu ljudskih prava u Strazburu.

- U ovom trenutku zanima nas i kako Vlada Srbije 'gleda' na tužbu koju je podneo Savet za borbu protiv korupcije. Na toj tužbi je radilo jedanest pravnih stručnjaka - podsetio je Jovanović i naglasio da akcionare naročito interesuje i šta je sa paketom od 26 odsto neprodatih akcija "C marketa", objašnjavajući da taj paket nije mali i čini jednu četvrtinu kapitala "C marketa".

Jovanović je podsetio da je prodaja stopirana, kao i da akcionari "C marketa" polažu pravo na oko osam odsto tih akcija. On je izrazio bojazan da paket neće biti ni ponuđen na prodaju, već da će da "završi" u Akcionarskom fondu, iz čijeg će se portfelja kasnije besplatne akcije deliti svim građanima.

"Primer C" kupio je avgusta 2005. godine oko 76 odsto tog trgovinskog lanca po ceni od 300 evra po akciji, i za to izdvojio oko 44 miliona evra, a domaći mediji spekulisali su sve vreme, da je iza firme "Primer C" stajala domaća kompanija "Delta".

Osnivač preduzeća "Primer C" bio je tadašnji direktor "C marketa" Slobodan Radulović. Kasnije se ispostavilo da je "Primer C" zapravo bio jedna vrsta 'paravana' za transakciju koju je obavila kompanija "Delta", jer je ta firma i zvanično objavila da je postala vlasnik nekadašnjeg vodećeg trgovinskog lanca u Srbiji.

Udruženje akcionara "C market" imalo je u svom vlasništvu paket od oko 52 odsto akcija "C marketa". Oni su tvrdili da svoje akcije neće prodati ispod 500 evra, ali su ih kasnije, nemajući alternativu, ipak prodali firmi "Primer C" za 300 evra.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik