Akcionari "Energoprojekta" traže da država požuri sa odlukom o prodaji

Bez autora
Oct 20 2010

Akcionari "Energoprojekta" pozvali su danas državu da konačno donese odluku da li će njihova firma biti prodata kanadskoj kompaniji "SNC Lavalin". Akcionari podsećaju da je već više od pola godine prošlo od objave namere ove kompanije da postane partner poznatom srpskom građevinskom preduzeću, ali da se država, koja u njemu ima značajan vlasnički udeo, još nije opredelila u vezi sa tim. Država ništa ne čini da nagoveštaj saradnje još od pre pola godine nastavi kroz dalje dogovore. Zar Srbija sa velikom nadom ne iščekuje što veće uključenje inostranih partnera i investicija u onemoćalu privredu i time veću proizvodnju i zaposlenost radnih kapaciteta. Udruženje podseća da se govorilo o prodaji 33,6 odsto udela države Srbije. Državni paket čini 3,3 miliona akcija koje vrede više od 30 miliona evra...

Akcionari Akcionari "Energoprojekta" pozvali su danas državu da konačno donese odluku da li će njihova firma biti prodata kanadskoj kompaniji "SNC Lavalin".

Akcionari podsećaju da je već više od pola godine prošlo od objave namere ove kompanije da postane partner poznatom srpskom građevinskom preduzeću, ali da se država, koja u njemu ima značajan vlasnički udeo, još nije opredelila u vezi sa tim.

"Država ništa ne čini da nagoveštaj saradnje još od pre pola godine nastavi kroz dalje dogovore. Zar Srbija sa velikom nadom ne iščekuje što veće uključenje inostranih partnera i investicija u onemoćalu privredu i time veću proizvodnju i zaposlenost radnih kapaciteta", navodi se u saopštenju Udruženja akcionara "Energroprojekta" koje su potpisali njegovi članovi Ivan Petrović i Jovan Korolija.

Udruženje podseća da se govorilo o prodaji 33,6 odsto udela države Srbije.

Državni paket čini 3,3 miliona akcija koje vrede više od 30 miliona evra, prema poslednjim podacima sa Beogradske berze. Oni su naveli da su predstavnici kanadske kompanije već razgovarali sa najvišim državnim zvaničnicima - premijerom Mirkom Cvetkovićem, ministrom ekonomije i regionalnog razvoja Mlađanom Dinkićem i ministarkom finansija Dijanom Dragutinović.

Akcionari ukazuju i da bi dolazak strateškog partnera "sa velikim finansijskim potencijalom, brojnim tržištima, izuzetnim referencama, efikasnom organizacijom i upravljanjem" doneo i prohodnost "do prvoklasnih bankarskih garancija".

Godišnji prihodi "Lavalina" procenjuju se na oko sedam milijardi dinara i potencijali razvoja srpskog građevinskog giganta su ogromni, uz prisustvo te kompanije na domaćem tržištu, podseća se u saopštenju.

Akcionari su izrazili bojazan da bi "svaka nedoumica i odugovlačenje nadležnih ministarstava u donošenju odluke verovatno odveli kanadsku kompaniju daleko od nas" i upitali se da li se iza odugovlačenja krije neka druga namera.

"Da li je možda reč o tajkunima koji se kriju iza srpske privatizacije a SNC Lavalin je samo igračka u već režiranoj prestavi", pitaju se akcionari.

Oni navode da su "Kanađani i dalje zainteresovani za kupovinu paketa akcija "Energoprojekt" ali postaju u najmanju ruku zbunjeni zbog sporosti i neodlučnosti države za nastavak pregovora".

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik