‘Brodosplit’ u ruke DIV-a?

Bez autora
Sep 05 2010

Vlada je jučer donijela očekivanu odluku. Nastavlja pregovore sa tri ponuđača od njih četiri za kupnju nacionalnih navoza, samoborskim DIV-om, austrijskim A-Tecom i tvrtkom Jadranska ulaganja u vlasništvu sina biznismena Danka Končara, Nenada. Iz igre je po drugi put ispao splitski poduzetnik Slobodan Ljubičić koji se dva puta natjecao za preuzimanje “Brodotrogira”, oba puta neuspješno. “Odabrani” ponuđači ovakvu su odluku Vlade i očekivali. Država je vlasnik i vlada donosi odluke iz svoje nadležnosti. Današnji korak tek je prvi do končanog raspleta kupoprodaje nacionalnih navoza. Naime, zadnju riječ o ponudama, točnije priloženim programima restrukturiranja, ipak je na Europskoj komisiji, a prije toga riječ ima i nacionalna Agencija za zaštitu tržišnog nadmetanja.

‘Brodosplit’ u ruke DIV-a?Vlada je jučer donijela očekivanu odluku. Nastavlja pregovore sa tri ponuđača od njih četiri za kupnju nacionalnih navoza, samoborskim DIV-om, austrijskim A-Tecom i tvrtkom Jadranska ulaganja u vlasništvu sina biznismena Danka Končara, Nenada.

Iz igre je po drugi put ispao splitski poduzetnik Slobodan Ljubičić koji se dva puta natjecao za preuzimanje “Brodotrogira”, oba puta neuspješno.

“Odabrani” ponuđači ovakvu su odluku Vlade i očekivali. Potvrđuje nam to, primjerice, Darko Pappo, direktor DIV-a koji je zagrizao u najmasniji kolač, kupnju dugovima opterećenog splitskog škvera.

– Sve je upućivalo na ovakav rasplet. Ovo nam je potvrda da je naša ponuda imala očito dovoljnu težinu i za Vladu, a iskreno mi je žao što su nas sindikati kao kupca i potencijalnog budućeg partnera apriori odbacili. Nadam se da ćemo dobiti priliku jer se želimo predstaviti kao ozbiljan i socijalno odgovoran kupac - kaže Pappo.

Osim negodovanja radničkih predstavnika splitskog i riječkog škvera iz uprava ne žele davati komentare jer kažu:

– Država je vlasnik i vlada donosi odluke iz svoje nadležnosti. No podsjećaju da je današnji korak tek prvi do končanog raspleta kupoprodaje nacionalnih navoza. Naime, zadnju riječ o ponudama, točnije priloženim programima restrukturiranja, ipak je na Europskoj komisiji, a prije toga riječ ima i nacionalna Agencija za zaštitu tržišnog nadmetanja.

Najvažniji dio iz ponuda odnosi se na izravna financijska ulaganja budućih vlasnika. Samoborci moraju u splitski škver unijeti čak 300 milijuna eura, što je uvjet EK-a koji traži 40-postotni vlastiti udjel u sanaciji brodogradilišta.

Pappo kaže kako će iz DIV-a prema “Brodosplitu”, ako naravno dođe do akvizicije, uložiti 50 milijuna kuna vlastitih sredstava, a ostatak računaju na financijske i investicijske fondove za koje vjeruju da će ih zainteresirati budući proizvodni programi tog vodećeg dalmatinskog škvera.

Nenad Končar, pak, kaže kako će njegova kompanija u “Brodotrogir” plasirati oko 100 milijuna eura, za što su u ponudi priložili i jamstva. Industrijalac Mirko Kovats, vlasnik A-teca, obvezao se na ulaganje od oko 40 milijuna eura.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik