Cena “Telekoma” 1,6 milijardi

Bez autora
Sep 30 2010

Vlada Srbije na sednici u četvrtak nije razmatrala prodaju “Telekoma”, a ova tema skinuta je sa dnevnog reda pred sam početak sednice. To ne znači da tender za prodaju 51 odsto akcija “Telekoma Srbija” neće biti raspisan, jer će Vlada o prodaji nacionalne telekomunikacione kompanije razgovarati možda već u petak - na telefonskoj sednici. Spekulacije da će tender biti raspisan početkom naredne nedelje, a možda već i u ponedeljak, ovim “padaju u vodu”. Ipak, činjenica je da će početkom oktobra na prodaju biti ponuđen većinski paket, od 51 odsto, a sama prodaja biće obavljena u dva kruga. Naime, u prvom krugu će kompanije dostaviti svoje ponude, a zatim će na aukciji do 15. decembra biti izabran najbolji ponuđač. U tenderu će biti navedena minimalna cena od 1,6 milijardi evra ispod koje se ponude neće ni uzimati u razmatranje. Na samom tenderu će ponude moći da dostave samo priznate i velike telekomunikacione kompanije koje imaju iskustva u preuzimanju drugih firmi u regionu...

Cena “Telekoma” 1,6 milijardiVlada Srbije na sednici u četvrtak nije razmatrala prodaju “Telekoma”, a ova tema skinuta je sa dnevnog reda pred sam početak sednice.

To ne znači da tender za prodaju 51 odsto akcija “Telekoma Srbija” neće biti raspisan, jer će Vlada o prodaji nacionalne telekomunikacione kompanije razgovarati možda već u petak - na telefonskoj sednici.

Spekulacije da će tender biti raspisan početkom naredne nedelje, a možda već i u ponedeljak, ovim “padaju u vodu”. Ipak, činjenica je da će početkom oktobra na prodaju biti ponuđen većinski paket, od 51 odsto, a sama prodaja biće obavljena u dva kruga. Naime, u prvom krugu će kompanije dostaviti svoje ponude, a zatim će na aukciji do 15. decembra biti izabran najbolji ponuđač.

Kako saznajemo, u tenderu će biti navedena minimalna cena od 1,6 milijardi evra ispod koje se ponude neće ni uzimati u razmatranje. Na samom tenderu će ponude moći da dostave samo priznate i velike telekomunikacione kompanije koje imaju iskustva u preuzimanju drugih firmi u regionu. Posle analize podataka o poslovanju i imovini “Telekoma”, ponuđači će dostavljati svoje obavezujuće ponude.

Iako je premijer najavio da će tender biti raspisan do kraja septembra, kašnjenje od nekoliko dana pravda se odgovorom Grka, koji je kasnio. Zbog činjenice da će biti ponuđeno 51 odsto vlasništva, mnogi pretpostavljaju da “Dojče Telekom” neće učestvovati u trci, iako je vlasnik 20 odsto preko grčkog “Otea” u kojem su Nemci vlasnici 30 odsto.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik