Duropack najavio dokapitalizaciju Belišća

Bez autora
Jun 08 2010

Austrijska kompanija Duropack AG, proizvođač valovitog kartona, nakon uspjele ponude za preuzimanja hrvatske tvrtke Belišće i njenih podružnica Bilokalnik-IPA te Unijapapira, do kraja ove godine planira u tim tvrtkama provesti integracijski program te dokapitalizirati Belišće s 20 milijuna eura. Duropack je u javnoj ponudi u Belišću stekao udio od 35,63 posto, pa s ranije stečenih 26,71 posto, nakon provedene ponude drži ukupno 62,34 posto dionica Belišća. Duropack, najavljenom dokapitalizacijom Belišća planira poboljšati financijsku strukturu i strukturu zaduženosti Belišća, a istodobno istražuje alternativne mogućnosti financiranja. Još je prerano govoriti o tim alternativnim mogućnostima, a sve će biti poznato do kraja ove godine. Sve te korake počeće poduzimati u trećem tromjesečju ove godine, u kojem se očekuje još nekoliko odobrenja za preuzimanje iz nadležnih europskih tijela.

Duropack najavio dokapitalizaciju BelišćaAustrijska kompanija Duropack AG, proizvođač valovitog kartona, nakon uspjele ponude za preuzimanja hrvatske tvrtke Belišće i njenih podružnica Bilokalnik-IPA te Unijapapira, do kraja ove godine planira u tim tvrtkama provesti integracijski program te dokapitalizirati Belišće s 20 milijuna eura, najavio je na današnjoj konferenciji za novinare u Zagrebu glavni izvršni direktor Duropacka Peter Szivacsek.

Duropack je u javnoj ponudi u Belišću stekao udio od 35,63 posto, pa s ranije stečenih 26,71 posto, nakon provedene ponude drži ukupno 62,34 posto dionica Belišća.

Duropack, kako je rečeno, najavljenom dokapitalizacijom Belišća planira poboljšati financijsku strukturu i strukturu zaduženosti Belišća, a istodobno istražuje alternativne mogućnosti financiranja.

Szivacsek je dodao da je još prerano govoriti o tim alternativnim mogućnostima, a sve će biti poznato do kraja ove godine.

Istaknuo je i da će sve te korake početi poduzimati u trećem tromjesečju ove godine, u kojem se očekuje još nekoliko odobrenja za preuzimanje iz nadležnih europskih tijela.

Ocjenjujući provedeno preuzimanje uspješnim, podsjetio je da je za dionicu Belišća Duropack nudio 500 kuna, što je bila premija od 44 posto u usporedbi s prosječnom ponderiranom cijenom dionice u razdoblju od 12 mjeseci prije objavljivanja namjere davanja ponude za preuzimanje. Također to je bilo i za oko 50 posto više od parametara trgovanja dionicama svjetski uspješnih proizvođača papira i valovitog kartona.

Ukupna vrijednost transakcije iznosila je 217,5 milijuna kuna, odnosno gotovo 30 milijuna eura.

Nakon ponuda za preuzimanje Duropack je povećao i svoj udjel u Bilokalniku-IPA u kojem nakon preuzimanja ima 68 posto te Unijapapiru u kojem ima 95,6 posto dioničkog udjela.

Uprava Duropacka očekuje da će novom akvizicijom Belišća dodatno pojačati svoju profitabilnost i regionalnu prisutnost, jer je Hrvatska osma zemlja u kojoj rade.

Prošlogodišnji prihod od prodaje Duropacka od 262,4 milijuna eura bio je 22 posto manji nego 2008., dok im je operativna dobit (EBIT) bila 23 posto manja i iznosila 23 milijuna eura.

Belišće je imalo 24 posto manje prihode od prodaje ili 924 milijuna kuna, dok im je operativna dobit bila manja 43 posto i iznosila 27,8 milijuna kuna. Neto dug Belišća 2009. bio je 578,2 milijuna kuna ili 7 posto manji nego 2008.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik