EPBiH: Otvorena ponuda švicarske kompanije Alpio AG

Bez autora
Oct 01 2010

U Elektroprivredi BiH danas je otvorena ponuda švicarske kompanije Alpiq AG za strateško partnerstvo u izgradnji bloka 7 u TE Tuzla, instalirane snage 450 MW. Ponuda je otvorena u prisustvu članova Komisije EPBiH i predstavnika Alpiqa i konstatirano je da je ponuda kompletna. Time su se stvorili uslovi da Stručni tim EPBiH do kraja 2010. godine detaljno pregleda i ocijeni ponudu Alpiqa, kao i da izvrši kvalitativnu analizu zadovoljenja osnovnih postavki za pregovore o partnerstvu koji su navedeni u tenderskoj dokumentaciji, kao i da otvori pregovore po pojedinim elementima ponude, koji će biti sastavni dio eventualnog ugovora o strateškom partnerstvu. Ugovor bi trebao da sadrži osnovne principe za budući rad na usaglašavanju ugovora o dugoročnoj isporuci električne energije iz bloka 7 i ukoliko se usaglasi ugovor o strateškom partnerstvu Skupština EPBiH treba dati saglasnost na izbor strateškog partnera i za nastavak daljnjih pregovora. Tek nakon dobijanja saglasnosti Skupštine EPBiH uslijedit će potpisivanje ugovora o strateškom partnerstvu, čime se stvaraju pretpostavke da se, na utvrđenim principima, u 2011/2012. godini nastave pregovori s Alpiqom oko usaglašavanja ugovora o dugoročnoj isporuci električne energije iz bloka 7.

EPBiH: Otvorena ponuda švicarske kompanije Alpio AGU Elektroprivredi BiH danas je otvorena ponuda švicarske kompanije Alpiq AG za strateško partnerstvo u izgradnji bloka 7 u TE Tuzla, instalirane snage 450 MW.

Ponuda je otvorena u prisustvu članova Komisije EPBiH i predstavnika Alpiqa i konstatirano je da je ponuda kompletna.

Time su se stvorili uslovi da Stručni tim EPBiH do kraja 2010. godine detaljno pregleda i ocijeni ponudu Alpiqa, kao i da izvrši kvalitativnu analizu zadovoljenja osnovnih postavki za pregovore o partnerstvu koji su navedeni u tenderskoj dokumentaciji, kao i da otvori pregovore po pojedinim elementima ponude, koji će biti sastavni dio eventualnog ugovora o strateškom partnerstvu.

Ugovor bi trebao da sadrži osnovne principe za budući rad na usaglašavanju ugovora o dugoročnoj isporuci električne energije iz bloka 7 i ukoliko se usaglasi ugovor o strateškom partnerstvu Skupština EPBiH treba dati saglasnost na izbor strateškog partnera i za nastavak daljnjih pregovora.

Tek nakon dobijanja saglasnosti Skupštine EPBiH uslijedit će potpisivanje ugovora o strateškom partnerstvu, čime se stvaraju pretpostavke da se, na utvrđenim principima, u 2011/2012. godini nastave pregovori s Alpiqom oko usaglašavanja ugovora o dugoročnoj isporuci električne energije iz bloka 7.

Usaglašavanjem i potpisivanjem ugovora o dugoročnoj isporuci električne energije stvaraju se pretpostavke za donošenje odluke o izgradnji bloka 7 i sam početak izgradnje.

Ukoliko ne dođe do usaglašavanja ugovora o dugoročnoj isporuci električne energije s ponuđačem Alpiq AG i time do prekida pregovora, svaka strana snosi troškove svog angažovanja u periodu 2011/2012. godina i nema nikakavih dodatnih potraživanja.

Na ovaj način EPBiH ne bi izgubio na investicionom tempu jer će paralelno raditi sve neophodne pripremne poslove u cilju realizacije izgradnje bloka 7 u TE Tuzla, ali bi bila suočena sa samostalnim zatvaranjem finansijske konstrukcije, saopćeno je iz Službe za komunikacije Elektroprivrede BiH.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik