FBiH za deset godina od privatizacije u kešu dobila samo 519 miliona KM

Bez autora
May 10 2010

Rezultati privatizacije u FBiH, nakon desetogodišnjeg procesa, koji je zvanično počeo 1999., najblaže rečeno su katastrofalni. Prema zbirnim podacima Agencije za privatizaciju u FBiH (APF), koju trenutno vodi direktor Enes Ganić, u protekloj deceniji potpuno su privatizirane 1.072 firme, djelimično 90 kompanija i 2.502 poslovna prostora ili zemljišne parcele. Za sve to u budžete je kešom plaćeno smiješnih 519,4 miliona maraka! Istovremeno, u cijeloj privatizaciji, zaključno s posljednjim danom 2009. godine, od prodaje državnih udjela u preduzećima inkasirano je 8,48 milijardi u raznim certifikatima, tako da se na papiru vodi kako je veći bh. entitet u privatizaciji zaradio skoro devet milijardi KM od imovine nuđene za 5,6 milijardi maraka, na koliko je bila procijenjena njena nominalna vrijednost.

FBiH za deset godina od privatizacije u kešu dobila samo 519 miliona KMRezultati privatizacije u FBiH, nakon desetogodišnjeg procesa, koji je zvanično počeo 1999., najblaže rečeno su katastrofalni.

Prema zbirnim podacima Agencije za privatizaciju u FBiH (APF), koju trenutno vodi direktor Enes Ganić, u protekloj deceniji potpuno su privatizirane 1.072 firme, djelimično 90 kompanija i 2.502 poslovna prostora ili zemljišne parcele. Za sve to u budžete je kešom plaćeno smiješnih 519,4 miliona maraka!

Istovremeno, u cijeloj privatizaciji, zaključno s posljednjim danom 2009. godine, od prodaje državnih udjela u preduzećima inkasirano je 8,48 milijardi u raznim certifikatima, tako da se na papiru vodi kako je veći bh. entitet u privatizaciji zaradio skoro devet milijardi KM od imovine nuđene za 5,6 milijardi maraka, na koliko je bila procijenjena njena nominalna vrijednost.

Inače, prema još važećim aktima, FBiH se opredijelila za privatizaciju državne imovine vrijedne ukupno 13,5 milijardi KM, što znači da do sada nije privatizirana ni polovina kapitala, a i od tog dijela samo je 5,76 posto imovine prodato za novac.

Faktički, proces prodaje državnog kapitala u zastoju je još od 2005. godine, kada je privatizirana imovina vrijedna 61,5 miliona KM. Poređenja radi, prošle godine prodat je državni kapital nominalne vrijednosti 12 miliona za samo 7,64 miliona maraka.

Svu pogubnost ovakve privatizacije najbolje pokazuju podaci da ima kantona da lani nisu ništa zaradili u kešu prodajući državni kapital, mada su ranije igrali veoma značajnu ulogu u privatizaciji.

Tako Unsko-sanski, Posavski, Bosanskopodrinjski i, što je nevjerovatno, Sarajevski kanton, barem kako navodi APF, nisu zaradili ni fening u 2009. godini, kada je ukupno za državni kapital dobiveno 7,1 milion KM u novcu.

Bez obzira na katastrofalne rezultate, porezne obveznike samo 35 uposlenih u APF-u prošle godine je koštalo skoro 1,9 miliona KM na ime plaća i naknada. Dijeljene su i jubilarne nagrade, otpremnine i pomoći. Osim toga, građani su za svakog od devet članova Upravnog odbora APF-a mjesečno izdvajali po 1.555 KM, dok ih je svaki od šest članova Nadzornog odbora koštao 812 KM mjesečno.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik