Galenika preuzima Srbolek

Bez autora
Nov 09 2010

U Srboleku će se uskoro ići na zaplenu imovine, upravljanje firmom trebalo bi da bude prepušteno preduzeću Galenika, ali je sve to sada na Ministarstvu ekonomije i regionalnog razvoja. Vlasnik i direktor Srboleka Jovica Stefanović Nini uhapšen je prekjuče nakon čega je Ministarstvo izdalo saopštenje u kom se navodi da se očekuje što hitnije „preduzimanje svih zakonom predviđenih mera, među kojima je i oduzimanje imovine stečene krivičnim delom“. Iz Ministarstva najavljuju da će u slučaju Srboleka biti primenjen sličan model kao i u čipsari Slap iz Čačka, koja je oduzeta bivšem vlasniku po osnovu Zakona o oduzimanju imovine stečene kriminalom. Za to vreme oko 110 radnika beogradskog dela Srboleka dolazi na posao i pokušava da u firmi održi bar minimum rada. Pokušavaju da uspostave proizvodnju, ali je to teško jer im nedostaje ambalaža, imaju samo nešto malo sirovina, a nemaju grejanje.

Galenika preuzima SrbolekU Srboleku će se uskoro ići na zaplenu imovine, upravljanje firmom trebalo bi da bude prepušteno preduzeću Galenika, ali je sve to sada na Ministarstvu ekonomije i regionalnog razvoja - kaže za Danas član Gradskog veća Miroslav Čučković.

Vlasnik i direktor Srboleka Jovica Stefanović Nini uhapšen je prekjuče nakon čega je Ministarstvo izdalo saopštenje u kom se navodi da se očekuje što hitnije „preduzimanje svih zakonom predviđenih mera, među kojima je i oduzimanje imovine stečene krivičnim delom“. Iz Ministarstva najavljuju da će u slučaju Srboleka biti primenjen sličan model kao i u čipsari Slap iz Čačka, koja je oduzeta bivšem vlasniku po osnovu Zakona o oduzimanju imovine stečene kriminalom. Za to vreme oko 110 radnika beogradskog dela Srboleka dolazi na posao i pokušava da u firmi održi bar minimum rada.

- Pokušavamo da uspostavimo proizvodnju, ali je to teško jer nam nedostaje ambalaža, imamo samo nešto malo sirovina, a nemamo grejanje - kaže za Danas predsednik Samostalnog sindikata u ovom preduzeću Zoran Gočević.

On kaže da ni sa kim iz vlasti nisu kontaktirali, da im je u Ministarstvu rečeno da „državni sekretar Nebojša Ćirić, koji je bio garant njihovog sporazuma sa Stefanovićem, nije u državi“ i da čekaju šta će dalje biti.

- Očekujemo da nam se neko obrati. Trebalo bi da nam danas dođe inspekcija. Uz pomoć štapa i kanapa pokušavamo da održimo neki red, izdvajamo pare iz svog džepa da bi sredili fabriku, bar da je okrečimo. Pukla nam je i vodovodna cev u dvorištu, tako da je teško normalno raditi - napominje Gočević.

U fabrici je pre nekoliko dana isključen telefon, vode takođe nije bilo nekoliko dana, a pre dva dana Srbolek je ostao i bez grejanja. Vlasnik Jovica Stefanović i bivši direktor Srboleka Mladen Lučić uhapšeni su zbog sumnje da su od oktobra 2006. do aprila ove godine oštetili radnike, akcionare i državu za više od pet miliona evra. Osim toga, oni se terete da su u istom tom periodu proizvode Srboleka prodavali drugoj Stefanovićevoj firmi iz Niša po cenama nižim od 40 odsto.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik