Global Traders dobio još jednu šansu da kupi FDM

Bez autora
May 18 2010

Agencija za privatizaciju Federacije BiH (APF) donijela je jučer odluku kojom se neposredna pogodba o prodaji državnog kapitala Fabrike duhana Mostar (FDM) proglašava neuspješnom. Naime, komisija za prodaju 67 posto kapitala FDM-a ustvrdila je da jedini ponuđač Beauty Case iz Njemačke nije dostavio Agenciji dokumentaciju kojom bi dokazao svoj kredibilitet i poslovnu sposobnost. No, ovo proglašavanje neupješne prodaje ne znači i definitivnu propast privatizacijskog procesa mostarske Fabrike. Holandskoj multinacionalnoj kompaniji Global Traders, unutar koje posluje ova njemačka firma, data je mogućnost da se na konkursu, koji će ubrzo biti raspisan, još jednom javi sa ponudom, ali tako što će kupac biti ortačka grupa firmi. Drugim riječima, Global Traders treba dostaviti ponudu iza koje će stajati ortačka grupa sa kredibilitetom i poslovnom sposobnošću koja će zadovoljiti kriterije APF-a. Jedini uvjet da to bude učinjeno, je da se kupac ne žali na jučerašnju odluku APF-a.

Global Traders dobio još jednu šansu da kupi FDMAgencija za privatizaciju Federacije BiH (APF) donijela je jučer odluku kojom se neposredna pogodba o prodaji državnog kapitala Fabrike duhana Mostar (FDM) proglašava neuspješnom, potvrđeno nam je u APF-u.

Novi konkurs


Naime, komisija za prodaju 67 posto kapitala FDM-a ustvrdila je da jedini ponuđač Beauty Case iz Njemačke nije dostavio Agenciji dokumentaciju  kojom bi dokazao svoj kredibilitet i poslovnu sposobnost.

No, "Dnevni avaz" saznaje da ovo proglašavanje neupješne prodaje ne znači i definitivnu propast privatizacijskog procesa mostarske Fabrike.

Kako saznajemo iz izvora bliskih APF-u, holandskoj multinacionalnoj kompaniji Global Traders, unutar koje posluje ova njemačka firma, data je mogućnost da se na konkursu, koji će ubrzo biti raspisan, još jednom javi sa ponudom, ali tako što će kupac biti ortačka grupa firmi.

Neupitna ponuda


Drugim riječima, Global Traders treba dostaviti ponudu iza koje će stajati ortačka grupa sa kredibilitetom i poslovnom sposobnošću koja će zadovoljiti kriterije APF-a. Jedini uvjet da to bude učinjeno, kako smo jučer uspjeli saznati, je da se kupac ne žali na jučerašnju odluku APF-a.

Saznajemo da je Global Traders itekako zainteresiran za kupovinu FDM-a i njeno osposobljavanje te da njegova popravljena ponuda nije bila upitna. Do nekih od ovih saznanja jučer je došao i Sindikat radnika FDM-a, koji će sačekati razvoj ove situacije prije nego što izađe sa svojim stavom.

Katastrofalna situacija


Situacija u FDM-u je veoma teška. Fabrika ne radi već mjesecima, a nemaju imenovanog direktora ni nadzorni odbor.

Prema podacima dobivenim od Sindikata FDM-a, u Fabrici je ostalo 88 radnika. Treba posebno naglasiti da je FDM opterećena brojnim hipotekama, kao i drugim blokadama, koje su rezultat neplaćenih poreza, obaveza prema radnicima i dobavljačima.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik