Hale nekadašnje fabrike "Radoje Dakić" prodate sedam puta jeftinije

Bez autora
Jul 22 2020

Svih sedam hala nekadašnje fabrike "Radoje Dakić“ procijenjenih na 677 hiljada eura stečajni upravnik Mladen Marković prodao je Lazaru Pejoviću iz Podgorice za 93,2 hiljade eura.

“Hale su prodate Pejoviću za tačno 14 odsto od cijene koju je Marković naveo u oglasu. Time je obesmišljen metod prodaje imovine prikupljanjem najpovoljnijih ponuda”, smatraju advokati bivših radnika.

U zajedničkom prigovoru koji su na Markovićevu odluku o izboru najpovoljnijeg ponuđača podnijeli advokati Dragan Prelević, Ljubomir Marković i Branislav Ćupić navodi se da su dovedeni u zabludu svi investitori koji su možda i imali namjeru da kupe ovu imovinu oglašenu na 677 hiljada, ali su zbog visine cijene odustali.

Smatraju da je Marković, imajući u vidu da je riječ o desetoj prodaji, mogao postepeno spuštati cijenu, što i predviđa zakon, a ne da na ovaj način prihvati ponudu sedam puta manju od procijenjene vrijednosti.

Imaju bojazan da bi ovaj model mogao biti iskorišten i za prodaju zemljišta predviđenog za saobraćajnice i pješačke zone, s obzirom na to da se od početka nudi po istoj cijeni od 119,9 eura po kvadratu.

Ukoliko se ova kupovina realizuje, Pejović će nakon potpisivanja ugovora morati da pripremi elaborat o uklanjanju objekata i da u roku od mjesec, o svom trošku, oslobodi zemljište.

Ni ovom prodajom nijesu ponuđene urbanističke parcele za izgradnju objekata i za centralne djelatnosti, kao ni saobraćajnice i pješačke zone.

Marković je ranije kazao da očekuje da bi poziv za prodaju ove imovine trebalo da objavi u avgustu, navodeći da to nije činio ranije zbog nesređene parcelacije.

Do sada je od prodaje imovine prihodovano preko 14 miliona eura, od čega je bivšim radnicima nedavno podijeljeno 3,3 miliona eura od prve prodaje sprovedene prije dvije godine.

Na raspodjelu 1,37 miliona eura čeka 48 radnika koje zastupa advokat Veselin Raspopović, jer Apelacioni sud još nije odlučio o žalbi advokata Ljubomira Markovića na prvostepenu odluku kojom su odbijeni prigovor na način raspodjele novca i zahtjev za izuzeće stečajnog upravnika.

Ovom odlukom Marković je rezervisao 19,3 hiljade eura za svoju nagradu, 7,2 hiljade za troškove, dok je ostatkom od 1,32 miliona eura planirao izmirenje cjelokupnih potraživanja ove grupe radnika na osnovu pravosnažne presude Osnovnog suda u Podgorici i prve zabilježbe na dijelu imovine koji je krajem 2018. godine prodat Voliju za 5,6 miliona eura.

Najveća hala montaže površine 9,4 hiljade kvadrata procijenjena na 389,5 hiljada prodata je za 57 hiljada eura, dok je hala termičke obrade površine 4,3 hiljade kvadrata koja se nudila za 201,2 hiljade prodata za 33 hiljade eura. Preostalih pet manjih hala Pejović je kupio po cijenama od 300 do 1,3 hiljade koliko je ponudio za materijal sa hale društvene ishrane procijenjen na 58 hiljada eura.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik