HFP i ORCO grupa u rujnu će skrojiti sudbinu ‘Hvara’

Bez autora
Aug 24 2010

Iako upravo istječe predviđeni rok od 30 dana u kojemu su ORCO grupa i Hrvatski fond za privatizaciju trebali pokušati mirenje u nastalom sporu oko javno-privatnog partnerstva u “Sunčanom Hvaru”, čini se da će se predstavnici te dvije, sada sukobljene strane, ipak sastati, i to početkom rujna. S takvim, nešto prolongiranim datumom razgovora, načelno su se suglasili i u Fondu za privatizaciju i u ORCO grupi, ne želeći striktno robovati terminu koji im je bio određen za mirenje, a to je do 23. kolovoza. Bit će to nova mogućnost da se između predstavnika državnog vlasništva u “Sunčanom Hvaru” i luksemburške investicijske tvrtke ipak nađe zajednički jezik, a za koji, čini se, postoji dobra volja s obje strane. Podsjetimo, 22. srpnja HFP je raskinuo ugovor o javno-privatnom parnerstvu s ORCO grupom, koja je upravljala proteklih pet godina “Sunčanim Hvarom”...

HFP i ORCO grupa u rujnu će skrojiti sudbinu ‘Hvara’Iako upravo istječe predviđeni rok od 30 dana u kojemu su ORCO grupa i Hrvatski fond za privatizaciju trebali pokušati mirenje u nastalom sporu oko javno-privatnog partnerstva u “Sunčanom Hvaru”, čini se da će se predstavnici te dvije, sada sukobljene strane, ipak sastati, i to početkom rujna.

S takvim, nešto prolongiranim datumom razgovora, načelno su se suglasili i u Fondu za privatizaciju i u ORCO grupi, ne želeći striktno robovati terminu koji im je bio određen za mirenje, a to je do 23. kolovoza.

Bit će to, kako neslužbeno saznajemo, nova mogućnost da se između predstavnika državnog vlasništva u “Sunčanom Hvaru” i luksemburške investicijske tvrtke ipak nađe zajednički jezik, a za koji, čini se, postoji dobra volja s obje strane.

Podsjetimo, 22. srpnja HFP je raskinuo ugovor o javno-privatnom parnerstvu s ORCO grupom, koja je upravljala proteklih pet godina “Sunčanim Hvarom”. Od toga dana počeo je teći rok za mirenje HFP-a i ORCO-a, a koji je nužan prije međunarodne arbitraže u tom sporu, koja bi se vodila pri HGK-u u Zagrebu.
Karte na stolu

Iako su i iz HFP-a i iz ORCO-a krajem srpnja najavljivali kako će inzistirati na tome da se sastanak i razgovori o budućnosti “Sunčanog Hvara” dogode što prije, ipak se čeka rujan kako bi se u miru sve karte stavile na stol i donijelo odluke. Ako dogovora između države i ORCO-a ne bude, slijedi međunarodni spor i arbitraža.

No, ono što je, nesumnjivo, najvažnije jest da se što hitnije donese plan restrukturiranja tvrtke i način na koji će se ona izvući iz financijskih teškoća. Naime, u kakvim financijskim problemima se odrađuje ova sezona, najbolje govori činjenica da je usred “špice” Porezna uprava iz Splita blokirala račun “Sunčanog Hvara” radi podmirenja 12 milijuna kuna duga, da bi tjedan dana kasnije račun bio odblokiran.

ORCO je i tada tražio pomoć HFP-a kroz pozajmicu od 7 milijuna kuna da se izvuku iz blokade, ali HFP zbog ranije nepodmirenih dugovanja ORCO-a nije dao novu pozajmicu. Zanimljivo će biti vidjeti kako će se na posljetku raspetljati spor oko zahtjeva HFP-a da mu ORCO u roku od 15 dana (od 22. srpnja) vrati 543.695 dionica, odnosno 7,44 posto dionica “Sunčanog Hvara” koje je ORCO stekao od HFP-a bez naknade. U ORCO-u su to odbacili, tvrdeći kako ORCO ima i dalje 55,5 posto dionica “Hvara”, a HFP 31 posto.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik